image
Sursa foto: jurnal.md

Medicii de la Florești se plâng de amenințări și condițiile în care muncesc: „Ne-au dat costume mici, au zis să mai slăbim”

Săptămâna trecută s-a înregistrat primul caz de COVID-19 la Florești. Un medic de pe ambulanță s-a infectat cu noul virus după ce a efectuat ture la Substația de la Soroca, care se află în carantină. Directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin, a declarat că nu se cunoaște de unde s-a infectat primul medic. Colegii medicului infectat susțin că au fost amenințați cu concedierea dacă refuzau să facă ture la Soroca. Aceștia nu au fost testați, deoarece asistentele medicale de la spitalul din Florești nu au fost instruite cum să efectueze procedura.

Un alt medic de pe ambulanță de la Asistența Medicală de Urgență Florești a declarat pentru jurnal.md că, timp de doar câteva zile, din șapte medici au rămas să lucreze doar doi, restul fiind izolați la domiciliu cu febră sau siptome de COVID-19. Medicul ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul deoarece atât el cât și colegii lui ar fi presați de către Boris Golovin, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

La Florești la noi au rămas în funcție doar doi medici din șapte. Eu sunt cu temperatură de câteva zile. Ne-au impus să ne ducem la Soroca în tură când ei s-au închis în carantină. Domnul Golovin ne-a spus că dacă nu ne ducem ne concediază pe articol, iar dacă scriem cerere de eliberare trebuie să lucrăm acele 14 zile și tot vom fi nevoiți să mergem. Cât era Soroca în carantină se ducea câte o echipă de la noi și una de la Drochia. Primul medic s-a infectat și e la Bălți. Am dus de la Soroca la Chișinău pacienți infectați cu COVID-19, eu am dus vreo cinci persoane într-o zi doar. La a treia zi a apărut febra, dureri în gât și singur am lăsat serviciu, nimeni nu ne-a trimis acasă. Colegul cu febră 37, 4 a lucrat toată ziua”, ne spune medicul.

Acesta ne mai spune că atât el cât și colegii săi erau conștienți că vor aduce virusul la Florești deoarece li se dădeau câte trei perechi de mănuși la 7-8 chemări, iar costumele de protecție erau mici.

Da, costume de protecție avem, dar sunt mici, Golovin ne-a spus să mai slăbim și o să ne vină”, susține medicul.

Acesta menționează că nu li s-au făcut testele COVID-19, deoarece acestea lipsesc, ori dacă sunt la spitalul din Florești nu are cine le face.

Nu ne-au făcut teste deoarece nu sunt de o săptămână. Mai răbdați, mai lucrați că teste nu sunt, așa ne-au spus. Am înțeles că la noi la spital sunt, dar nu are cine le face, asistentele medicale nu știu procedura, trebuie să vină de la Chișinău să le arate cum”, punctează medicul de la Florești.

Șefa AMU Florești, Carolina Lazăr, a declarat pentru jurnal.md că doar un medic este confirmat cu COVID-19 și că restul echipei este dotată cu toate cele necesare.

Nu avem medici cu febră care lucrează, cei cu simptome stau în carantină”, ne spune Lazăr.

Directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Boris Golovin, susține că nu a amenințat cu concedierea niciun medic, iar la Florești este totul sub control și doar un medic infectat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: