image
Sursa foto: jurnal.md

CUB solicită MEC sistarea reformei sistemului universitar: „Trebuie să creeze unitate și consens, nu divizare”

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB), din care fac parte mai multe personalități, istorici, diplomați, lectori universitare, solicită Ministerului Educației și Cercetării să sisteze fără întârziere implementarea reformei sistemului universitar și să declanșeze consultări publice complexe, cu implicarea factorilor de resort autorizați, profesioniști în domeniu.

„Este necesar ca reforma să creeze unitate și consens în mediul universitar, nu discordie și divizare partizană. Ni se pare extrem de important ca la elaborarea unui proiect de reformă și optimizare a sistemului universitar să participe delegați ai universităților afectate, precum și Academia de Științe a Republicii Moldova și agențiile specializate ale sistemului public de învățământ superior”, se spune în declarația CUB.

Membrii Comitetului solicită autorităților proiectului anunțat de MEC să elaboreze și să prezinte tuturor celor interesați un Studiu comprehensiv, care ar demonstra utilitatea măsurilor agreate de MEC, direcțiile strategice de reformare a sistemului universitar și al cercetării științifice, deopotrivă cu toate oportunitățile, riscurile evaluate și scopurile urmărite de această politică. „Este imperativ ca deciziile MEC să se bazeze pe fapte și evidențe, nu pe percepții ori fragmente de realitate, pe cauzalități plauzibile și nu pe interese de cartier”, se mai spune în declarație.

CUB cere respectarea principiului transparenței în procesul de luare a deciziilor la nivel de guvern, cu scopul de a informa și pregăti corespunzător societatea pentru efectele benefice ale deciziilor administrației centrale, o garanție pentru procesul de implementare a reformei preconizate. Acest proces trebuie să se desfășoare în condiții de maximă echitate, în spiritul democrației administrative, cu respectarea drepturilor fundamentale ale resurselor umane vizate.

„Salutând călduros recunoașterea la 23 iunie de către Consiliul European a calității de țară-candidat pentru aderarea la UE, nu putem să nu remarcăm faptul că guvernul, care-și propune să rezolve condiționalitățile democratice cerute de factorii europeni insistă în cazul acestei pseudoreforme asupra unei abordări și decizii profund voluntariste, care nu corespunde sub nicio formă normelor și reglementărilor existente în spațiul UE în materie de menținere și dezvoltare a cercetării, autonomiei universitare și mediului academic organizat”, se mai spune în declarație.

Amintim că și Academia Română a emis azi o declarație în care a anunțat că a luat act cu îngrijorare de inițiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, privind „așa-numită reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării”, prin care s-ar asimila și comasa institutele foste ale Academiei de Științe a Moldovei cu institutele din universități. Aceeași sursă menționează că ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere amintește de perioada dictaturii comuniste.

Astăzi în fața clădirii Guvernului a avut loc o acțiune de protest față de reforma sistemului de învățământ superior din RM. La protest au participat Universitatea Agrară de Stat, Universitatea de Stat din Tiraspol și Institutele de cercetare ale AȘM, care nu sunt de acord cu lichidarea sau reabsorbția instituțiilor și au solicitat MEC un dialog care ar contribui la îmbunătățirea reformei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: