image
Sursa foto: Instagram/justinbieber

Ce este sindromul Ramsay Hunt, de care suferă Justin Bieber

Artistul canadian Justin Bieber a șocat, de curând, o lume întreagă, când a publicat pe Instagram un clip scurt în care mărturisește că suferă de sindromul Ramsay Hunt, cel care îi face acum viața dificilă.

Atât vestea, cât și imaginile, au reușit să facă turul internetului, stârnind reacții dintre cele mai diverse, unele dintre ele fiind total nepotrivite, indiferent dacă asculți, sau nu, muzica lui Justin Bieber.

„După cum puteți vedea, acest ochi nu clipește”, le-a spus Bieber fanilor săi într-un videoclip pe Instagram. „Nu pot să zâmbesc pe această parte a feței. Această nară nu se mișcă”, a continuat el.

Starul pop canadian în vârstă de 28 de ani are o afecțiune numită sindromul Ramsay Hunt. Este cauzată de virusul zona zoster, care provoacă varicela. După ce o persoană se vindecă de varicelă, virusul poate rămâne latent în organism timp de zeci de ani. De obicei, se ascunde într-o structură numită ganglionul rădăcinii dorsale, o colecție de celule nervoase de lângă măduva spinării.

În timp ce este inactiv, virusul nu provoacă simptome. La unii oameni el se reactivează, ia acest lucru se poate întâmpla spontan. Toate aceste lucruri schimbă modul în care funcționează sistemul imunitar, permițând virusului varicelei să revină. Când virusul este reactivat, acesta apare de obicei într-o singură secțiune a corpului, ca o erupție cutanată dureroasă.

Ce este sindromul Ramsay Hunt

Cu toate acestea, atunci când reactivarea afectează un nerv al capului numit nervul facial, este cunoscut sub numele de sindromul Ramsay Hunt. Sindromul Ramsey Hunt afectează în mod obișnuit cinci din 100.000 de oameni în fiecare an și oricine a avut varicela poate să îl capete, scrie Playtech.ro.

Nervul facial părăsește creierul pentru a ajunge la față printr-un canal foarte îngust numit canal facial. Există câte unul pe fiecare parte a creierului. Acest tunel îngust se află în interiorul unei bucăți de os foarte densă, astfel încât cea mai mică inflamație poate duce la ciupirea nervului. Și pentru că este situat adânc în craniu, poate fi foarte dificil de tratat.

Simptomele acestui sindrom variază de la caz la caz, dar există de obicei o paralizie a nervului facial care alimentează mușchii expresiei faciale.

Tratamentul se face cu medicamente antivirale, steroizi și analgezice. Dacă bolnavul îl începe la timp, există șanse de recuperare.

El trebuie administrat în decurs de trei zile de la dezvoltarea simptomelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: