image
Sursa foto: elenarobu.md

Contrabanda de țigări din Moldova spre România a scăzut, dar a crescut cota țigaretelor din magazinele duty-free

După ce, în prima parte a anului, volumul țigărilor de contrabandă din Republica Moldova a crescut puternic pe piața neagră din România, în lunile de vară s-a atestat o scădere bruscă a acestor transporturi ilegale. Datele apar în cel mai recent studiu prezentat de compania „Novel Research” din România, care, de 14 ani, cercetează comerţul ilegal cu produse din tutun. Pe de altă parte, magazinele duty-free din Moldova au devenit, în ultimele luni, una dintre principalele surse ce alimentează cu țigări piața neagră de peste Prut.

Studiul citat arată că piaţa neagră a ţigaretelor a continuat să se contracte în România şi a scăzut, în luna iulie, la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în luna mai.

Cifrele prezentate arată o scădere esențială a cotei țigărilor din Republica Moldova pe piața neagră a României: de la 26,7% în luna mai - la doar 3,6% în luna iulie. Ar putea fi efectul unor operațiuni demarate de autoritățile moldovene pentru combaterea contrabandei cu țigări, desfășurate în ultimele luni.

În același timp, pe piața neagră din România a crescut cota țigărilor ce provin din magazinele duty-free, cu aproape o treime, aceasta ajungând la 51,7% din total. Compania „Novel Research” precizează că o treime din țigările din duty-free ajunse pe piața românească provin din magazinele duty-free din Republica Moldova.

„Novel înregistrează un minim al contrabandei, dar şi schimbări semnificative în structura provenienței ţigaretelor de pe piaţa neagră. Astfel, creşterea ponderii produselor tip Duty Free, din care o treime reprezintă produse destinate magazinelor din Republica Moldova, arată că este necesară o cooperare mai strânsă a autorităţilor de aplicare a legii din România cu cele din ţările vecine şi un cadru legislativ anti-contrabandă unitar în regiune”, afirmă Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications.

În Republica Moldova există două mari rețele de magazine duty-free. Prima este deținută de societatea cu răspundere limitată ”DFM”, care anterior era controlată de Ilona Șor, mama lui căutatului internațional Ilan Șor, iar anul trecut a fost preluată de bancherul rus cu cetățenie israeliană, Arie Geler. Cea de-a doua rețea duty-free aprține firmei Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri francez de origine siriană Franck Arif.

Noutăţile partenerilor

comentarii: