image
Sursa foto: Jurnal.md

Produsele de primă necesitate nu pot ajunge la oamenii de pe platoul Cocieri; Problema va fi discutată cu Ann Linde

Sistarea activității feribotului din cauza înghețării apei din preajma malurilor Nistrului, a făcut imposibilă transportarea produselor de primă necesitate în localitățile din raionul Dubăsari, subordonate Chișinăului. Deși au solicitat acordul Tiraspolului, de a permite transportarea produselor prin așa numitele vame de la Nistru, autoritățile de la Chișinău nu au primit niciun răspuns. Problema va fi discutată azi cu Președinta în Exercițiu a OSCE, Ministra de externe a Suediei Ann Linde.

Biroul pentru reintegrare informează că la 11 februarie a sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, precum și mediatorii și observatorii internaționali din cadrul formatului de negocieri „5+2” , că ținând cont de răcirea bruscă a vremii pe întreg teritoriul RM și probabilitatea sporită de mărire a dimensiunii stratului de gheață pe râul Nistru și a înghețării malurilor din proximitatea debarcaderelor va fi imposibilă deplasarea peste râu a podului plutitor care aprovizionează cu produse alimentare și de primă necesitate localitățile Cocieri, Corjova, Molovata Nouă, fiind solicitată în context asigurarea circulației nestingherite a agenților economici prestatori de asemenea servicii pe cale terestră.

Totodată la 16 februarie, curent în adresa Tiraspolului a fost transmis un mesaj repetat, prin care a fost exprimată îngrijorarea părții moldovenești în legătură cu nesoluționarea problemei în cauză și precizarea că din data de 13 februarie curent circulația feribotului a fost sistată urmare a condițiilor climaterice nefavorabile și solicitarea de a fi urgentată rezolvarea cererii Chișinăului întru evitarea generării unor situații de criză umanitară. Tiraspolul însă nu a reacționat.

Biroul pentru reintegrare anunță că subiectul dat va fi abordat și în cadrul discuțiilor cu Președinta în Exercițiu a OSCE, Ministra de externe a Suediei Ann Linde, care întreprinde azi, 17 februarie, o vizită de lucru în Republica Moldova.

„Problema liberei circulației, cu regret, continuă a fi una actuală și afectează zeci de mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului, iar Chișinăul întreprinde toate măsurile posibile și insistă în permanență prin toate canalele de dialog disponibile în vederea obținerii unor rezultate tangibile în acest sens și a deblocării necondiționate a circulației pe întreg teritoriul țării, cu respectarea regulilor de protecție a sănătății populației, stabilite prin hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică”, se arată în comunicatul instituției.

Anterior și organizația Promo-Lex a anunțat despre suspendarea activității feribotului ca urmare a timpului nefavorabil. Membrii organizației au fost informați despre imposibilitatea agenților economici de a aproviziona aceste localități cu produse alimentare de primă necesitate.

Dealtfel odată cu cu blocarea liniei administrative de către administrația de facto de la Tiraspol, sub pretextul măsurilor anti-epidemiologice, feribotul care face legătura între cele două maluri, a devenit pentru agenții economici, singura cale de acces necondiționat în regiunea transnistreană.

Promo Lex a solicitat intervenția promptă a autorităților constituționale pentru asigurarea liberei circulații a agenților economici, inclusiv prin pretinsele posturi vamale de control.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: