image
Sursa foto: suntimes.com

SUA în prag de război civil: Proteste violente continuă in numeroase oraşe

Proteste violente au loc în zeci de oraşe din Statele Unite faţă de moartea unui bărbat de culoare în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din Minneapolis, Minnesota.

În urma confruntărlor violente dintre protestatari şi forţele de ordine trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropiere de Casa Albă au fost vandalizate de protestatari sâmbătă. Protestatarii au spart parbrizele celor trei vehicule şi le-au vopsit cu graffiti.

Imaginile aeriene arată o prezenţă mare a protestatarilor în Philadelphia, aceştia au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza statuii.

De asemenea, CNN informează că în Los Angeles, Chicago şi în alte oraşe mai multe maşini au fost incendiate, inclusiv un autovehicul al poliţiei.

Preşedintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care a condamnat violenţele.

„Administraţia mea va fi întotdeauna împotriva violenţei, a haosului şi a tulburărilor. Vom fi alături cu familia lui George Floyd, cu protestatarii paşnici şi cu fiecare cetăţean care respectă legea care doreşte decenţă, civilitazaţie, siguranţă şi securitate", a declarat Trump.

„Susţinem dreptul protestatarilor paşnici şi le ascultăm motivele. Dar ceea ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nicio legătură cu justiţia sau pacea”, a adăugat acesta.

Mai mulţi ofiţeri de poliţie şi jurnalişti locali au fost răniţi în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al oraşului într-o serie de tweet-uri sâmbătă.

De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore.

Amintim că George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit săptămâna aceasta, în timpul unei arestări violente, din cauza modului în care a fost tratat de poliţie. Bărbatul nu era înarmat.

În condiţiile extinderii protestelor, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a afirmat că situaţia este "haotică, periculoasă şi fără precedent".

Pentagonul a pus armata în alertă pentru o posibilă desfăşurare a trupelor în Minneapolis, conform BBC.

George Floyd ar fi avut o afecțiune cardiacă și avea hipertensiune. Această condiție medicală, combinată cu efectul forței folosite de polițiști, dar și cu potențiale substanțe toxice prezente în corpul său au dus la deces, au informat în primă fază medicii legiști. Derek Chauvin, polițistul care i-a pus bărbatului de culoare genunchiul pe ceafă, a a fost arestat.

Derek Chauvin și-a ținut genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde în total, din care 3 minute, George Floyd a fost total lipsit de reacție.

Autopsia a arătat că George Floyd nu a fost axfisiat sau strangulat

La autopsie nu a reieșit faptul că decesul ar fi survenit în urma asfixierii sau strangulării. În schimb, în plângerea formulată împotriva polițistului se spune că agenții sunt instruiți la antrenamente că tehnica imobilizării cu genuchiul este potențial periculoasă.

Polițistul Dereck Chauvin a fost arestat în baza acestei plângeri și pus sub acuzare pentru ucidere. Potrivit CNN, FBI a cerut ajutorul publicului, în contextul în care mulțui oameni au făcut fotografii filmări la locul incidentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: