image
Sursa foto: Facebok/Andrei Năstase

Andrei Năstase: „24 februarie 2019 va fi un nou început pentru Moldova, iar pentru mafioți… cuvenitul sfârșit!” // INTERVIU

În cadrul unui interviu pentru Oficial.md, Andrei Năstase, liderul Platformei DA, s-a referit la situaţia politică actuală, la alegerile parlamentare viitoare, şi la perspective.

O: Cât de importante sunt alegerile din februarie 2019 pentru viitorul parcurs al Republicii Moldova?

A.N.: Cele mai recente evaluări sociologice, extrem de relevante pentru percepția colectivă a cetățenilor din Republica Moldova, arată extrem de clar că oamenii consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Mai mult decât atât, sunt foarte bine definite cauzele care au generat o astfel de opinie colectivă: sărăcia, corupția, emigrarea, capturarea justiției și multe altele.

Oamenii suferă, țara suferă! Așa nu se mai poate continua, iar alegerile din 24 februarie, de anul viitor, sunt cu adevărat istorice. Deoarece, dacă la conducerea Moldovei vor mai rămâne, pentru următorii patru ani, aceeaşi oameni, Plahotniuc, Dodon, Șor și toți ceilalți din jurul lor, Moldova va muri.

O: Cum credeți că vor fi abordate aceste alegeri de cetățeni, având în vedere episodul invalidării votului dat pentru Primăria Chișinău? S-a creat atunci un precedent periculos?

A.N.: Oamenii de bună credință din Moldova au înțeles cât de mare este cota la care statul a fost capturat de clanul lui Plahotniuc și Dodon în momentul în care votul lor a fost anulat de justiția capturată. Cu toții am demonstrat că se poate și am câștigat Primăria cu toate piedicile puse, iar acel moment a reprezentat un punct de inflexiune cu o semnificație uriașă pentru politica din Moldova. S-a demonstrat că atunci când oamenii de bună calitate din această țară decid că este momentul să se implice nimic, absolut nimic, nu mai poate opri drumul spre libertate al unui popor.

Veți vedea că la alegerile de la anul și mai mulți oameni vor ieși la vot, atât de mulți încât regimul sinistru care conduce astăzi țara va fi măturat de forța și voința populară. Oamenii au înțeles, de fapt, din ce sunt făcuți cei care astăzi conduc țara și știu sigur că decizia colectivă a fost luată deja. Oamenii vor ieși la vot și vor face schimbarea, își vor lua țara înapoi. Invalidarea votului de la Primaria Chișinău ne-a unit și ne-a întărit și mai mult.

O: Care este legătura dintre cauzele și efectele situației dezastruoase din Republica Moldova și proiectul politic al Platformei DA?

A.N.: Eu și colegii mei ne-am concentrat, încă de la înființarea la 24 februarie 2016 a Platformei DA pe identificarea cauzelor situației dezastruoase din țară, așa cum spuneți, și implementarea unor soluții civice și politice care să anuleze efectele acestor cauze. Mai simplu spus, corupția generalizată care paralizează astăzi Moldova nu poate fi spulberată decât printr-o asumare integrală a luptei cu sistemul mafiot. De facto, Moldova nu are nici Președinte, nici Prim-ministru, iar țara este condusă, prin interpuși, de către un cap mafiot în toată regula care controlează întreaga structură criminală, organizată după regulile Cosa Nostra.

Vă aduc aminte că, încă din 2014, personal, am formulat un Memoriu adresat tuturor instituțiilor internaționale, un memoriu în care explicam foarte clar, argumentat, magnitudinea mafiotică a regimului Plahotniuc, sumele uluitoare de bani care erau spălate cu ajutorul instituțiilor de drept și financiare din Republica Moldova, atacurile raider prin care erau preluate, cu complicitatea procurorilor și judecătorilor corupți, active de miliarde și miliarde de lei. Așa l-am desconspirat pe Plahotniuc, pe Platon și tot sistemul mafiot organizat pe o verticală aproape perfectă. Citez, cu voia dumneavoastră, un singur pasaj din acel Memoriu, redactat acum mai bine de 4 ani de zile. Veți observa cu ușurință că nimic, absolut nimic nu s-a schimbat, chiar este și mai rău decât atunci.

CAPTURAREA INSTITUŢIILOR STATULUI

Pe baza partajărilor politice obscure între partidele de la guvernare, profanându-se dezideratul separaţiei puterilor în stat, instituţii fundamentale (politice, economice şi de drept) şi, în mod special, procuratura, sistemul judecătoresc şi cel financiar-bancar au ajuns să fie controlate politic şi să acţioneze la comanda şi în beneficiul exponenţilor mafiei locale şi internaţionale.

Este deja de notorietate că pe lângă o serie de ministere şi Banca Naţională (BNM), Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Procuratura Generală (PG) şi chiar sistemul judecătoresc, în mod secret, sub şantajul alierii cu Partidul Comuniştilor, au fost partajate politic, direct sau indirect Partidului Democrat (PD), supranumit şi partidul şantajului, şi sunt controlate personal de Vladimir Plahotniuc, eminenţa cenuşie a guvernării comuniste, vicepreşedinte al PD, ex-vicepreşedinte al Parlamentului şi al Consiliului de reformare a instituţiilor de drept în actuala guvernare.

Perioada ultimilor 4 ani a fost marcată de preluarea (inclusiv prin atacuri de tip raider, de sorginte rusească) a unor afaceri private şi de stat, din domenii importante ale economiei naţionale, precum cel bancar şi al asigurărilor, energia, transporturile, metalele, alimentele indispensabile, media, serviciile aeroportuare, etc., monopolizarea şi transmiterea lor frauduloasă sub controlul unor structuri din Federaţia Rusă, precum şi de imense spălări de bani a unor entităţi din aceiaşi ţară sau zone offshore.

Toate acestea s-au realizat fie prin decizii politice (luate adesea cu complicitatea tacită a opoziţiei comuniste), fie prin acte judecătoreşti trucate, emise la comandă de instanţele judecătoreşti aservite, fie prin acţiunile sau inacţiunile BNM, CNPF, CNA, PG, SIS.

Cu alte cuvinte, îmi doresc mult ca fiecare cetățean să înțeleagă că Platforma DA și cu mine nu luptăm împotriva corupției generalizate și mafiei de ieri sau de astăzi, nu facem acest lucru declarativ sau demonstrativ, în preajma campaniilor electorale. Pentru mine și pentru colegii mei, lupta cu cei care sărăcesc și umilesc Moldova este o misiune asumată public de mulți ani de zile, este principalul nostru crez și obiectiv politic. Eliberarea Moldovei de sub cizma pe care Plahotniuc și Dodon i-au pus-o pe grumaz, este condiția obligatorie care poate garanta renașterea națiunii noastre. Altfel nu se poate!

În fapt, proiectul nostru răspunde foarte simplu la întrebările esențiale pe care și le pune orice om. Cine poate face schimbarea, cum se poate aceasta făptui, cum putem elibera Moldova de mafioți, ce este de făcut după ce vom fi oameni liberi, stăpâni pe destinul nostru și al familiilor noastre? Noi, oamenii buni, cinstiți, drepți și curajoși. Noi putem și trebuie să facem schimbarea.

Nu trebuie să ne simțim datori nimănui, nu trebuie să ne fie teamă, nu trebuie să tăcem când trebuie să spunem cu glas tare. Trebuie să ieșim la vot și să decidem ceea ce ne dorim cu adevărat. Să trăim într-o țară normală. În mod clar, dacă acești indivizi vor rămâne la putere încă 4 ani de zile, Moldova nu va mai putea fi salvată.

O: Vlad Plahotniuc rămâne și pentru viitoarea campanie electorală principala țintă a mesajelor dumneavoastră?

A.N.: Ținta sau obiectivul meu personal și al colegilor mei nu este acest Plahotniuc și tot răul pe care el îl reprezintă. Obiectivul nostru este recuperarea Moldovei de sub stăpânirea lui și redarea țării și libertății oamenilor ei. Acesta este obiectivul nostru. Sigur, este absolut firesc să le explicăm oamenilor care este cauza principală a suferinței lor. De ce nu au locuri de muncă, salarii normale, pensii decente, de ce s-au destrămat atâtea familii, de ce nu există Justiție dreaptă și libertate de exprimare, de ce democrația este sugrumată, iar oamenii obligați să plece din țară.

Plahotniuc și armata lui de ocupație oligarhică sunt vinovați de tot răul din țară! În jurul lui s-a cimentat un sistem mafiot care umilește cetățeanul, care stoarce țara de bani, un sistem care manipulează, fură și minte. În mesajele mele s-a regăsit de foarte multe ori numele Plahotniuc. Și-l veți mai auzi. Pentru că de câte ori un om, de teamă, nu are curajul să-i pronunțe numele acestui criminal, eu sunt cel ce o va face. Și, dacă mă gândesc foarte bine, cred sincer că-i pronunț de prea puține ori numele la cât rău a făcut și încă face Moldovei. Veți vedea, foarte curând, că oamenii vor decide că acest individ trebuie să fie dat jos de la putere și trebuie să fie anchetat și judecat de justiția liberă pe care el nu și-o dorește.

O: Sunteți perceput ca un om politic cu un mesaj anti-corupție ferm, deloc nuanțat, motiv pentru care, pentru unii dintre viitorii colegi de Parlament negocierea politică cu dumneavoastră pare că nu va fi tocmai comodă. Veți păstra aceeaşi asumare publică a principiilor despre care le vorbiți oamenilor de câțiva ani de zile și după momentul în care veți fi ales în Parlament?

A.N.: Cum altfel! Cine își imaginează, și mă refer aici la cei care fac politică, că sunt un om cu dublu limbaj se află într-o gravă eroare. Dublul limbaj al politicienilor de carton care s-au perindat în ultimii 30 de ani în fruntea țării au golit Moldova de identitate, au spulberat încrederea oamenilor în cei care conduc, pentru că și-au bătut joc de tot ceea ce această țară are mai bun, de oameni.

Nu am negociat nimic, niciodată, în defavoarea poporului meu. Iar dacă cineva își poate închipui că voi accepta în jurul meu, în Parlamentul Republicii Moldova sau oriunde în altă parte fel de fel de mizerii și negocieri oportuniste de funcții sau beneficii în interesul personal al unuia sau altuia, este, să-mi iertați cuvântul, un mare nebun!

Profit acum și vreau să transmit public, tuturor oportuniștilor politici, specialiștilor în „mișmașuri politice”, în combinații de orice fel, mafioților, celor care cred că și Năstase poate fi, așa cum se spune, „dat pe brazdă”! Băieți, sunt și voi fi coșmarul vostru. Eu voi fi sfârșitul vostru. Pentru că voi, asemenea unor călăi, ați negociat vreme de 30 de ani doar pentru buzunarul vostru, iar țara a murit câte puțin în fiecare an.

Cu mine se pot negocia soluții la toate problemele care trebuie urgent rezolvate în țara noastră. Principii, însă, absolut niciodată! Sub nici o formă, în nici un context, cu nimeni, niciodată! Veți vedea, lăsați timpul să-mi măsoare vorbele.

O: Cei mai activi pe filiera externă în ultima perioadă sunteţi Dvs şi Preşedintele Igor Dodon. Cum explicaţi?

A.N.: Este foarte evident dublul limbaj al președintelui Dodon, oportunismul lui politic. Acest om nu are nici o treabă cu țara, cu oamenii ei, îl interesează doar buzunarul său și păstrarea puterii și libertății personale. De ce spun acest lucru? Iată câteva argumente. Cele mai recente studii sociologice au demonstrat că cetățenii Moldovei, în proporție majoritară, își doresc un parcurs european pentru țara lor. În asemenea condiții, Dodon vorbește cu ipocrizie despre neutralitate, dar în fapt își dorește să ducă Moldova cât mai aproape de Uniunea Economică Euroasiatică.

Dodon este același președinte, poziționat cu fermitate împotriva NATO și complet ostil Uniunii Europene, în vreme ce UE înseamnă, înainte de toate, un set de valori care are în centru cetățeanul, drepturile și libertățile lui.

Dodon dorește federalizarea Republicii Molodva, în vreme ce oamenii, și nu puțini, peste 70% dintre ei, nu doresc acest lucru! Ce agendă are Dodon? A cui este de fapt agenda lui Dodon, pentru că a poporului nu este!

Tot Dodon este cel care a declarat, în clar, că va sugruma prin lege toate abordările unioniste din Republica Moldova, în vreme ce, paradoxal, Dodon este președintele care a lansat de curând un film didactic, spune el, despre Ștefan cel Mare și Sfânt! Ce este de înțeles de aici?

Președintele reprezintă țara în relațiile internaționale. Dacă un președinte este frecventabil, adică, mai simplu spus, dacă alți președinți doresc să aibă întâlniri cu acesta, atunci și țara pe care președintele o reprezintă este frecventabilă, abordabilă.

Dodon merge doar în Rusia și a fost vizitat de Erdogan. Iar Erdogan, este văzut de toată această planetă ca un dictator care împarte partenerilor mașini de bătut oameni. Numiți un singur președinte al unei țări consolidate democratic care a vizitat Moldova, la invitația lui Dodon. Puteți? NU!

Își amintește cineva ce țară europeană l-a invitat pe Dodon într-o vizită de stat? Dar nu plecat la shopping, în vacanță, la plimbare, ci în calitate de președinte al țării noastre! Vă spun eu! Niciuna!

Merge doar la Moscova din interes politic și pentru că acolo-i sunt stăpânii. Iar eu sunt invitat în Europa și Statele Unite, ca și doamna Maia Sandu, pentru că acei oameni au înțeles că setul de valori democratice este îmbrățișat cu fermitate de opoziția liberă și pro-europeană din Republica Moldova și nu este negociat cu nimeni, nici cu Dodon, nici cu Plahotniuc. Iar, odată ajunși la putere noi, relația Republica Moldova – Rusia urmează a fi definită corect, pe termen lung și în condiţiile unui respect reciproc. La Moscova eu am mers și voi merge ori de câte ori interesele oamenilor și ale țării mele o vor cere.

O: Sunteți foarte încrezător în votul oamenilor din 24 februarie, de la anul. Poate opoziția să adune peste 51% din voturi și să facă schimbarea într-o singură zi?

A.N.: Da, am credința că vom putea spulbera acest sistem mafiot în 24 februarie 2019. Fac un apel către cei care-și doresc să fie liberi, să trăiască alături de familiile lor, în țara lor, să trăiască în normalitate, așa cum trăiesc și alte popoare europene. Oameni buni există un singur tur la aceste alegeri parlamentare.

Avem o singură șansă, una uriașă, istorică. Nu două, nu trei. Una singură! Iar acest moment nu trebuie ratat. Este momentul în care se cuvine să fim sinceri cu noi înșine, să ne asumăm schimbarea fundamentală, din temelii, a principiilor pe baza cărora funcționează statul.

Statul, prin instituțiile sale, prin oamenii din aceste instituții, este dator cetățeanului, și nu invers. Ani de-a rândul ni s-a sugerat, în multe feluri, că suntem datori statului. Că ni se măresc pensiile, că ni se dau niște prime de sărbători, că ni se asfaltează un drum, că se repară o grădiniță. Nimic mai fals. Statul are obligația să facă toate aceste lucruri pentru oameni. Statul este dator cetățeanului, nu altfel.

Vă dau un singur exemplu! Cât de respectați sunt veteranii în Republica Moldova? Cum înțelege statul să respecte memoria celor căzuți pentru apărarea țării? Cum înțelege statul să aibă grijă de cei rămași invalizi? Ce s-a ales de onoarea, steagul și demnitatea acestei națiuni? Și pe acestea, acest Plahotniuc încearcă și astăzi să le tranzacționeze. Este absurd și aproape imposibil de explicat până unde s-a ajuns. Veteranii adevărați nu au nevoie de pomenele nimănui. Ei își doresc respectul cuvenit și o țară unde să trăiască normal, alături de familiile lor. Iar statul mafiot nu pricepe acest lucru, el se încăpățânează să ne scoată datori pe toți, inclusiv pe eroii noștri! Fals!

Cetățeanul este mai important decât statul. În societățile în care acest principiu democratic are putere de lege oamenii trăiesc bine, muncesc pe salarii bune, au pensii mari, au spitale și școli impecabile, duc o viață liniștită, normală, prosperă.

În țările în care statul este mai important decât cetățeanul, cetăteanul este pur și simplu stăpânit, iar țara este condusă de dictatori, este sărăcită, jefuită, umilită. Exact asta se întâmplă în Republica Moldova.

În baza acestui principiu care stă la temelia construcției unei democrații autentice, principiu de la care eu și colegii mei nu vom abdica niciodată, se poate reconstrui întreaga Moldovă. Iar decizia de a face schimbarea aparține poporului și fiecăruia dintre noi, în egală măsură.

Oamenii trebuie să aibă încredere în ei înșiși, în cei de lângă ei. Trebuie să avem încredere unii în ceilalți, să fim convinși că putem face împreună adevărata și ireversibila schimbare. Trebuie să ieșim la vot mai mulți ca niciodată, iar în acel moment mafia lui Plahotniuc și Dodon va fi spulberată, iar ei vor fi deferiți, cu transparență și dreaptă judecată, unei justiții libere, independente.

Toată Moldova se va ridica în dimineața zilei de 24 februarie 2019, va ieși la vot, iar seara, după închiderea urnelor, va adormi liniștită că a făcut ceea ce trebuia pentru generațiile care vor urma.

Am spus și o repet: 24 februarie 2019 va reprezenta un nou început pentru Moldova, iar pentru mafioți… cuvenitul sfârșit! Pentru că putem face asta, pentru că ne dorim să facem schimbarea, pentru că se poate și pentru că împreună vom reuși!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: