image
Sursa foto: jurnal.md

Paradisul din străinătate al oligarhului Plahotniuc: Un adevărat imperiu imobiliar // Investigație RISE Moldova

De când s-a făcut politician, Vladimir Plahotniuc a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse. Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean numără mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere, se arată într-o investigație RISE Moldova care a identificat patru dintre ele.

Înșiruite pe axa Geneva — Sciez — Les Houches — București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.

Sursa scrie că acum doi ani, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, și-a arătat în fața camerelor de luat vederi apartamentul de lux din centrul Chișinăului. În una din vitrine, printre mai multe fotografii, observăm o poză de familie pe fundalul unei vile cu un stil arhitectural distinctiv.

Reporterii RISE Moldova au aflat că această proprietate se află în una dintre cele mai scumpe metropole din lume. Mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman.

„Vila din Geneva a fost cumpărată la un an după ce, în 2011, OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Plahotniuc, și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova. Cumpărătorul a fost Iuri Kontievski, omul de încredere al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon. În acea tranzacție OTIV a fost reprezentată de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului și finul de cununie al lui Plahotniuc. Costul afacerii a fost de 75 milioane de dolari americani”, se arată în investigație.

RISE Moldova o altă achiziție în zona lacului, doar că deja pe malul francez. Este vorba tot despre o vilă. Valoarea proiectului — 4 milioane de euro.

Continuarea citiți pe RISE Moldova

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: