image
Sursa foto: orhei.md

„Jos mâinile de pe Jora” // Fenomenul Orheiland contaminează „jorenii” şi „lopătnenii”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a depus o contestație la Judecătoria Orhei, în care a enumerat multiple încălcări electorale, solicitând anularea rezultatelor alegerilor din comuna Jora de Mijloc, unde, în urma primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber.

Acest fapt i-a nemulţumit pe reprezentanţii Partidului Şor, care şi-au scos simpatizanţii la un nou protest. Este vorba de aceleaşi persoane din Orhei care au protestat în 2016 în faţa JurnalTV şi în faţa judecătoriei unde se desfăşura procesul împotriva primarului de Orhei, instanţă în care a fost condamnat la peste şapte ani de închisoare.

Maia Sandu își motiva cererea prin încălcarea gravă a legislației electorale de către formațiunea condusă de Ilan Șor. Încălcarea de bază, potrivit preşedintei PAS, se referea la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc a fost de 93.504 lei, Partidul Șor a cheltuit, potrivit estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294.505 lei. Adică, cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii.

„Și asta fără a lua în calcul coruperea alegătorilor din ziua votării, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, dronele care au survolat cerul Jorei de Mijloc în ziua alegerilor, precum și alte încălcări grave”, preciza într-o postare plasată pe pagina ei de Facebook Maia Sandu.

Aceasta mai susţine că „nu putem sta deoparte și urmări cum îi permite Plahotniuc pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni”. În replică, Ilan Şor a postat un mesaj virulent la adresa liderului PAS, dar nu a răspuns la acuzațiile aduse.

Scut de „joreni” şi „lopătneni”

Purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor nu a fost de găsit la primărie şi nici nu a răspuns la telefon. Aceasta însă a apărut ieri în fruntea unui grup de protestatari care şi-au exprimat nemulţumirea privind contestarea depusă de Maia Sandu. „Maia, jos mâinile de pe Jora!”, au scandat manifestanţii.

În discursul său, Tauber a negat că în campanie ar fi încălcat Codul Electoral: „Acţiunea liderului PAS este un pas politic. Dacă o interesează soarta localităţii, trebuia să iasă în faţa Dvs., a jorenilor şi lopătnenilor. Cel care nu ne-a fost concurent electoral nu poate să depună o contestaţie”, li s-a adresat protestatarilor Tauber.

Să facă într-un an cât alţii într-o sută

Pe Valentina Scorici, o pensionară din Jora de Mijloc, o găsim acasă. A fost o susţinătoare a candidatei Partidului Şor în timpul campaniei pentru alegerile din 20 mai. Susţine că aşa cum „toată clasa muncitoare s-a răsculat să schimbe situaţia în bine în timpul campaniei electorale susţinând-o pe domnişoara Marina”, aşa se vor răscula în cazul în care vor fi anulate alegerile.

Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudelor din sistemul bancar, dar este în libertate până la pronunțarea deciziei finale. Și Marina Tauber se regăsește în raportul Kroll privind frauda bancară, însă ambii se declară nevinovați.

Speră ca noul primar să facă într-un an ceea ce nu au reuşit primarii precedenţi în 25. Şi asta chiar dacă bugetul comunei care cuprinde satele Jora de Mijloc, Jora de Sus, Jora de Jos, Lopatna este de doar cinci milioane de lei. „Avem contract în care domnişoara Marina se obligă să îndeplinească toate promisiunile. Am ales-o doar pentru un an. Aştept să fie reparate drumurile şi iluminare stradală. Poate vor avea vreun ajutor şi pentru bătrâni. Când am văzut cum s-a schimbat Orheiul în doi ani şi jumătate, ne-am gândit că va avea susţinere de la Ilan Şor şi tare multe ar putea face”.

Femeia mai precizează că a depus un efort considerabil în campania electorală şi acum nu-şi imaginează ca munca ei să fie în van. „Multe zoi au aruncat în capul nostru concurenţii la comanda partidelor (PD, PSRM – n.a.). Domnişoara Marina însă a mers din casă în casă, a discutat cu oamenii. Lumea s-a mirat: ‘Doamne, s-a găsit să vină şi la noi măcar cineva, să vadă cum trăim’. Aşa ceva n-a fost demult. Ne-am săturat de atâta minciună”.

Cât despre depăşirea plafonului de cheltuieli cu 200 de mii în campania electorală, pensionara crede că n-ar fi o încălcare gravă. „Ilan Şor e om de afaceri. Sunt banii lor. Dacă am o mie de lei în casă, eu îi cheltuiesc cum vreau. Dacă vreau, îi dau de pomană, dacă nu, nu. Fac ce vreau cu banul meu”, consideră invariabil susținătoarea candidatei Partidului Șor.

Întrebată ce crede despre faptul că ar fi implicaţi în furtul miliardului, pensionara parează: „Noi nu ne implicăm în politică”.

„Domnişoara Marina tare-i atentă”

Şi Nelea Andreevna (Nelea Cibotari – n.a.), reprezentantă a staff-ului Marinei Tauber, se întreabă indignată: „De ce oare Maia Sandu se bagă unde nu trebuie?”. „Parcă nu am văzut să fie cheltuiţi bani în plus. A fost ca la toate alegerile. Venea domnişoara Marina, intra în casă, vorbea şi pe drum, ne adunam, făcea agitaţie. Dar nu cu bani. Tare-i atentă, a dat mâna cu toţi bătrânii, că alţii nici nu s-ar fi apropiat de unii. Bătrâneţile sunt urâte. Până acum niciun primar nu şi-a luat angajamente sub formă de contract. Pe când s-a iscălit ea pe el. Va deschide un magazin social, o farmacie socială... Vreo 25 de ani n-am văzut să se facă nimic. Noi aşteptăm de mult un astfel de candidat”.

„Marina va găsi bani”

La întrebarea de unde ar putea lua Tauber bani pentru a realiza toate promisiunile, din moment ce bugetul primăriei este foarte sărac, pensionara ne răspunde: „Noi nu am lucrat la primărie, nu ştim, dar Marina îi va găsi”.

Şi Valeriu Cicală, consilier local, speră că Tauber va găsi bani. „Personal n-o cunosc, dar oamenii, reieşind din numărul mare de votanţi, au arătat că au încredere şi speră că va face la Jora ce a făcut Ilan Şor la Orhei. Avem rezultatul alegerilor şi gata, nu mai e cazul să fie anulate!”.

Maria Cucu din Lopatna îşi explică faptul că din cauza concurenţei mari a fost depăşit plafonul de cheltuieli în campanie. Despre Tauber are impresia că „nu e fudulă”. „Ea ne-a promis multe. Ne-a dat document în mână că, dacă nu le va îndeplini, să o putem trage la răspundere. Se vede că e responsabilă. Dacă o retrag, noi vom face gălăgie”, se revoltă femeia.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudelor din sistemul bancar, dar este în libertate până la pronunțarea deciziei finale. Și Marina Tauber se regăsește în raportul Kroll privind frauda bancară, însă ambii se declară nevinovați.

Asociația Promo-LEX a contabilizat mai multe încălcări grave ale legislației electorale la alegerile locale din Jora de Mijloc, unde Marina Tauber a câştigat alegerile.

Ieri, Judecătoria Orhei a respins contestația PAS.

Svetlana Corobceanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: