image
Sursa foto: OMS Moldova

„Mă înăbuș”, „Sunt contaminată” - ultimele cuvinte ale celor două paciente decedate de COVID-19 la Crocmaz

În loc să fie internate în alt spital, cele două paciente cu vârsta de 52 de ani și 79 de ani din s. Crocmaz, Ștefan Vodă, au fost trimise acasă, fiind în stare gravă. Ambele au decedat. Mai mult, în cazul pensionarei care a trecut prin focarul de coronavirus din secția terapie a spitalului din Ștefan Vodă, responsabilii de la Ministerul Sănătății nu au considerat necesar să fie prelevate probe pentru a constata dacă a fost ori nu contaminată femeia.

Nina C., femeia în vârstă de 79 de ani, a fost spitalizată în secția terapie a spitalului raional din Ștefan Vodă, cu pneumonie bilaterală timp de mai multe zile. Pe 26 martie a fost trimisă acasă, pe motiv că spitalul se închide din cauza focarului de coronavirus. A fost plasată în carantină și monitorizată de autoritățile locale. Acum două zile starea ei s-a agravat, femeia îi spunea în receptor fiicei de la Tiraspol și celor care o monitorizau că se înăbușă. Pe 2 aprilie a decedat, fără să mai fie internată la spital ori să fie intubată.

Primarul de Crocmaz, Ion Veleșco, a cerut ajutorul mai multor autorități, inclusiv prin intermediul presei, să-i fie prelevate probe pentru a verifica dacă a fost contaminată. Responsabilii de la ministerul Sănătății nu au reacționat. Victima avea 79 de ani. A fost o femeie respectată în localitate, afirmă primarul. Va fi înmormântată azi și, prin decizia autorităților locale, la funeralii vor asista doar groparii și fiica.

„Cred că este o mare greșeală din partea medicilor că în loc să le interneze în alt spital, cele două paciente, ambele cu probleme respiratorii, au fost trimise acasă. Prima doamnă, cea de 52 de ani, mi-a fost colegă de școală. Lucra contabilă la „Crocmaz Agro”, a crescut trei copii. M-a telefonat din pragul spitalului și mi-a spus plângând că e trimisă acasă deși se simte rău. Medicii i-au alungat ca pe niște… A doua zi după discuția noastră ea a decedat”, ne-a spus primarul.

La funeraliile femeii de 52 de ani au fost prezente nouă persoane: soțul, frații și cumnații. Toți cei care au fost în preajma celor două femei vor fi izolați la domiciliu timp de 14 zile.

„Doamna Nina, pensionara, a fost internată timp de o zi în reanimare, apoi a fost transferată în secția terapie. Pe 26 martie a fost trimisă acasă pentru că secția s-a închis. Șase zile a stat în carantină. Pe 1 și 2 aprilie s-a simțit mai rău, i-a spus fiicei că se înăbușă. Ieri a decedat. Am telefonat deputați, la ministerul Sănătății, să-i ia probe să ne convingem dacă a fost ori nu contaminată, dar nu a mai venit nimeni. Eu personal cred că a fost contaminată la spital. Nu cred că avea altceva. În alte condiții conducerea spitalului trebuia trasă la răspundere pentru cele întâmplate”, a mai spus primarul.

Primăria a fost dotată de Serviciul protecției civile și situațiilor Excepționale cu costume de protecție pentru gropari și cei câțiva membri ai familiei care au asistat la funeralii.

Ludmila, fiica pensionarei decedate, a reușit cu greu să ajungă de la Tiraspol la Crocmaz. Inițial a depus cerere la miliția din Transnistria și a așteptat răspunsul. După funeralii va sta în carantină la Crocmaz 14 zile și tot nu știe dacă i se va permite să se întoarcă acasă, la Tiraspol.

„La ora 12:00 azi o vom îngropa pe mama. Nu știm dacă a fost ori nu infectată cu coronavirus, dar de la primărie au interzis să ne treacă cineva pragul, să aprindă o lumânare. Sunt doar eu, restul rudelor își iau rămas bun la telefon. Niciodată nu m-am gândit că poate să ni se întâmple așa ceva…”, ne-a spus fiica femeii.

„Mi-a zis: Tolea, nu te apropia că sunt contaminată”

Durere fără margini și în familia femeii de 52 de ani. Soțul victimei, domnul Anatolie, ne spune că soția a fost internată pe data de 20 martie la spitalul din Ștefan Vodă fiindcă suferea de o problemă la plămâni. Bărbatul lucrează pompier. Soția l-a telefonat marți, din taxi, în timp ce venea acasă.

„Eram la serviciu. Am luat mașina și am venit să-i dau cheile. Ludmila era la poartă, mi-a zis să nu mă apropii că îi infectată și că ea deja a chemat salvarea. Am vorbit cu ea de la vreo 10 metri. Am fost telefonat de la serviciu să mergem la un incendiu la Olănești. M-am întors peste mai bine de o oră. Dar soția mea încă stătea pe scăunel la poartă. Aștepta ambulanța care a venit cu întârziere”, ne spune plângând bărbatul.

Ulterior au ținut legătura la telefon. Femeia a fost dusă iar la spitalul din Ștefan Vodă.

„De ce au dus-o la spitalul de unde au trimis-o acasă? Mi-a spus că nici aici, nici cei de la Căușeni nu vor s-o primească. Până la urmă a fost dusă la Căușeni. De acolo m-a telefonat, se liniștise un pic. Mi-a spus că i-au pus mască de oxigen și se simte oleacă mai bine și că va fi transferată la Chișinău. La Chișinău au dus-o la spitalul de Urgență. Am telefonat-o miercuri la 9:30 când ea a coborât din ambulanță. Mi-a spus că are să mă telefoneze când va ajunge în salon. Nu m-a mai sunat însă după… Mi-au spus că a decedat. Cred că putea fi salvată dacă nu o trimiteau acasă”, mai spune bărbatul îndurerat.

Pe moment el își așteaptă copiii care n-au putut să ajungă la funeralii, fiul din România și pe cele două fiice, una venind acasă din Marea Britanie.

Amintim că trei secții ale Spitalului Raional Ștefan Vodă au fost închise după ce trei medici care activau în cadrul acestora s-au infectat cu virusul Covid-19. Este vorba despre un doctor din Secția terapie, altul din Secția consultativă și al treilea - de la chirurgie.

În satul Crocmaz au fost izolați la domiciliu 60 de oameni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: