image
Sursa foto: 123rf.com

O aluniţă creată artificial poate fi cheia pentru combaterea cancerului în primele sale faze

O echipă de cercetare de la ETH Zurich a publicat un studiu în jurnalul Science Translational Medicine în care descriu crearea unei aluniţe artificiale ca un prim semn de avertizare al apariţiilor a patru tipuri de cancer: de prostată, plămân, colon şi de sân.

Prima dată, cercetătorii au creat un implant care conţine o reţea de gene şi de celule umane. Odată intrate sub pielea umană, implantul monitorizează nivelul de calciu din sânge. Este un parametru important întrucât atunci când corpul începe să producă o tumoare, acest nivel creşte, scrie Futurism.

Prea mult calciu pe un timp mai îndelungat, iar implantul declanşează celulele care încep să producă melanină, un pigment natural care ajută la determinarea culorii pielii.

Creşterea cantităţii de melanină face ca pielea de deasupra implantului să se închidă la culoare. Cercetătorii susţin că aluniţa „poate fi detectată cu ochiul liber şi măsurată optic”, notează Descopera.

Pacientul ar vedea aluniţa generată artificial şi ar şti că trebuie să consulte un medic. Întrucât mulţi nu doresc să trăiască cu anxietatea că le poate apărea o aluniţă în acel loc în orice moment, cercetătorii au creat o versiune alternativă a aluniţei care este vizibilă numai sub lumină roşie, astfel încât numai un medic poate verifica existenţa acesteia.

Savanţii au testat aluniţa artificială pe pielea şoarecilor şi a porcilor şi au găsit că funcţionează aşa cum sperau, dar continuarea studiilor pe oameni necesită finanţare pe care grupul de cercetători elveţieni nu o are, cel puţin deocamdată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: