image
Sursa foto: magnanews.ro

Viorica Dăncilă s-a făcut de râs şi de Ziua Imnului: A confundat Unirea din 1918 cu adunările naţionale din 1848

Premierul României Viorica Dăncilă a gafat din nou. A transmis, în mesajul de Ziua Imnului Naţional, că imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 Decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia“.

De fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara“, scrie Adevărul.ro.

În mesajul transmis iniţial cu prilejul Zilei Imnului Naţional, premierul Dăncilă a spus: “Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. «Deşteaptă-te, române!» le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

Însă adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, aşa cum a scris premierul, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat "Noi vrem să ne unim cu ţara!".

Totodată, Viorica Dăncilă a avut, vineri, o declaraţie de presă alături de omologul din Republica Macedonia Zoran Zaev. În timpul discursului, şefa Guvernului de la Bucureşti a avut ceva probleme când s-a referit la cetăţenii Republicii Macedonia, numindu-i „macedoni“, nu macedoneni.

Citeşte mai mult despre

comentarii: