image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, lansat; Ciucă: Ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Moldova şi Ucraina

Lansarea Interconectorului Grecia - Bulgaria va permite punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ajută să poată la rândul ei să sprijine Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor. Este declarația premierului României, Nicolae Ciucă, care a participat astăzi, la Sofia, la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia - Bulgaria.

„Este o activitate pe care o aşteptam de mult timp, pentru că operaţionalizarea acestui interconector, practic, pune în valoare demersurile pe care le-am făcut pentru indetificarea de noi surse de energie şi, desigur, pentru diversificarea reţelelor de transport al gazelor, astfel încât Coridorul sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe are noi l-am demarat şi l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria şi Austria, vorbim de proiectul BRUA. Prin acest interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor", a spus Ciucă.

Potrivit presei de la București, România a pledat intens în ultima jumătate de an în convorbirile și întrunirile cu autoritățile de la Sofia și Atena pentru ca acest gazoduct între Bulgaria și Grecia să fie finalizat și inaugurat, urmând să transporte gaze din Azerbaidjan pe axa coridorului sudic de gaze, prin conducta Caucazului de Sud, conducta Trans-anatoliană din Turcia și conducta Trans-adriatică care traversează Grecia, Albania, având ca destinație Italia, pe coasta Mării Adriatice. În același timp, Grecia continuă construcția terminalului de gaz natural lichefiat de Alexandroupolis care ar putea fi transportat prin interconectorul cu Bulgaria.

Noutăţile partenerilor

comentarii: