image
Sursa foto: privesc.eu

Dodon a semnat decretul: Clima, judecătorul care a anulat alegerile din capitală, noul președinte al Curții de Apel Chișinău

Vladislav Clima, unul dintre judecătorii care a anulat mandatul lui Andrei Năstase la Primăria capitalei, devine oficial președinte al Curții de Apel Chișinău.

Președintele Igor Dodon a semnat decretul care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Șeful statului a semnat decretul încă acum două zile.

Precizăm că pe 28 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales pe Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel Chișinău. Pentru candidatura lui Clima au optat nouă membri ai CSM.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și cei ai Platformei DA au organizat atunci proteste la CSM. „În justiție CLIMA este proastă”, „Dodon – promotorul judecătorilor corupți”, „CSM, fiți curajoși, nu promovați corupții în sistem”, „NU judecătorilor corupți”, „Slugile lui Plahotniuc – promovate de Dodon” – au fost mesajele opoziției.

Judecătorul Vladislav Clima a fost președintele completului care a menținut hotărârea judecătoarei Rodica Berdilo de anulare a mandatului de primar al lui Andrei Năstase, câștigat la alegerile din Chișinău în 2018.

Acesta activează în calitate de judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana.

În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2009, depusă la trei ani de la accederea în funcția de judecător, Clima indică o avere modestă: un venit anual, împreună cu soția sa, de 100 de mii de lei, un apartament de 70 m.p. și un automobil „Subaru Forester” fabricat în 2006 și cumpărat în leasing, inițial, de soacra sa, Vera Siminel, după care contractul de leasing fuseseră trecut pe Vladislav Clima.

Clima în 2020: trei apartamente, un teren de 12 ari și o casă de aproape 300 metri pătrați într-o suburbie a Chişinăului

Peste 10 ani, în declarația de avere și interese pentru anul 2019, Vladislav Clima indică deja o avere de milioane: trei apartamente, unul din care achiziționat în 2019, un garaj, o casă de locuit, un Land Rover Discovery Sport, fabricat în 2015 și achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro și, un Volkswagen Passat Comfortline, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro, scrie Ziarul de Gardă .

Apartamentul care apare în declarația de avere în 2019 are aproape 200 de metri pătrați și este deținut printr-un contract de comodat cu Raisa Prisejnii și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei.

În 2019, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază și alte 41 de mii dintr-un salariu la USM și alte 38 de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, Vladislav Clima susține că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor.

Casa de peste 295 m.p la care face referire Vladislav Clima, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, este construită pe un teren cu o suprafață de 12 ari, obținut de judecător în 2012, printr-un contract de superficie valabil până în 2020, semnat cu un oarecare Liviu Pahomi, proprietarul din acte al terenului. Conform datelor de la Cadastru, locuința are suprafața de 295,7 m.p. și valorează o jumătate de milion de lei.

În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate

Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

Clima este cel care a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea din funcție a judecătorului Sternioală Oleg, care ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: