image
Sursa foto: jurnal.md

OMS critică transportatorii aerieni pentru că cer prețuri enorme pentru transportul echipamentelor medicale

Unii transportatori aerieni cer prețuri „scandaloase” pentru a zbura cu gheață uscată și alte echipamente medicale, spune șeful compartimentului logistic al OMS, Paul Molinaro, citat de Digi24.

Totuși capacitatea de transport ar trebui să crească în 2021, când se așteaptă lansarea vaccinurilor COVID-19, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Molinaro mai spune că distribuția vaccinurilor către țările cu venituri mici și mijlocii va fi dificilă, din cauza serviciilor aeriene menținute la sol în unele locuri, și că s-ar putea face cu curse charter.

Creștrea prețurilor a fost o tendință în transportul aerian de mărfuri, cu „creșteri generale, în special din noiembrie”, a spus Molinaro.

El a dat exemplul unei oferte de preț primite pentru un transport de gheață uscată, necesară în laborator, care este de aproximativ 20 de ori mai mare decât norma.

„Tocmai am primit o ofertă de la o companie - una mare care va rămâne fără nume - din Dallas (Texas) SUA către Sierra Leone, Freetown - la 105 dolari pe kilogram, ceea ce este scandalos”, a spus el, adăugând că prețul normal ar fi de la 4 la 6 dolari pe kilogram.

Molinaro a spus că unul din factorii care au determinat majorarea prețurilor este o creștere a comerțului electronic mai mare decât de obicei înainte de Crăciun, în condițiile în care măsurile restrictive țin oamenii acasă.

Economistul-șef al organizției transportatorilor aerieni IATA, Brian Pearce, a spus că majorarea tarifelor este urmarea cererii de Crăciun și că prețurile ar trebui să se diminueze la începutul anului viitor, la timp pentru furnizarea vaccinurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: