image
Sursa foto: presedinte.md

Analiștii consideră că bunele intenții ale celor doi președinți ar putea fi sabotate, la nivel politic, la Chișinău

Vizita de astăzi a președintelui Maia Sandu la Kiev deblochează relațiile bilaterale cu vecinul Ucraina - o relație înghețată, potrivit analiștilor politici, de Igor Dodon în 2016, când a spus că Crimeea ar aparține Rusiei. Astăzi cei doi președinți au pledat consolidat pentru soluționarea pașnică a conflictelor din Moldova și Ucraina cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a celor două state „în cadrul frontierelor recunoscute internațional”. Sandu și Zelenski au convenit crearea unui Cosiliu al președinților celor două state - un mecanism menit să impulsioneze dialogul bilateral. Totuși, analiștii politici cred că bunele intenții ale celor doi președinți ar putea fi sabotate la nivel politic la Chișinău.

Comentatorul politic Ion Tăbârță susține că inițiativa de a crea un Consiliu al președinților ar putea ajuta cele două state la soluționarea problemelor ce țin de corupție, justiție sau chiar cele de pe segmentul economic. Totuși așteptările societății nu ar trebui să fie foarte mari, pentru că Maia Sandu nu are susținerea Guvernului și Parlamentului, spune Tabârță.

„Acestă inițiativă a Maiei Sandu riscă să ramână strict la un nivel formal, pentru că Moldova este republică parlamentară. Președintele, în conformitate cu Constituția, are anumite competențe în materie de politică externă. Dar nu trebuie să uităm că realizează politica externă în conformitate cum o cere guvernul."

Acest Consiliu al președinților vine să consolideze relația moldo-ucraineană și scoate definitiv țara noastră din izolarea generată de Igor Dodon, susține analistul politic Anatol Țăranu.

„Se începe un lucru absolut normal între doi vecini, iar având în vedere importanța Ucrainei pentru Republica Moldova, această relație trebuie să fie consolidată, iar acest organ creat la nivel de președinți va consolida relațiile bilaterale în mod simțitor", a spus expertul.

Maia Sandu și liderul de la Kiev au făcut declarații răsunătoare astăzi referitor la o problemă cu care se confruntă ambele state - conflictele mocninde din cele două țări. După ce, în 2016, Igor Dodon a spus că Crimeea ar fi teritoriu rusesc, astăzi Sandu a spus că Moldova recunoaște acest teritoriu ca parte a Ucrainei, iar Zelenskiy a menționat că Ucraina recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova, făcând referire la regiunea transnistreană ca parte a Moldovei.

„Această sincopă temporară, care a existat cel puțin în ultimii patru ani, din cauza lipsei de comunicare la nivel de președinți între Ucraina și Republica Moldova a fost din cauza atitudinii și poziției lui Igor Dodon. Ea poate fi acum rezolvată și se crează toate premizele pentru acest lucru", consideră Iulian Groza

La rândul său Ion Tăbârță a precizat că toată lumea recunoaște că Crimeea este teritoriu anexat ilegal de către Federația Rusă. Din punct de vedere a dreptului internațional, acest teritoriu trebuie să aparțină Ucrainei. Poziția Maiei Sandu este corectă comparativ cu cea a fostului președinte Igor Dodon, care a mers contra valului ca să adopte o poziție în interesele Federației Ruse și mai puțin în interesele naționale ale Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: