image
Sursa foto: privesc.eu

Experți, la Jurnal TV: „PD intră în campania electorală prin lovirea în opoziție și încercarea de a o discredita”

„Partidul Democrat intră în campania electorală prin lovirea și discreditarea partidelor de opoziție”. Declarația a fost făcută de secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, la Jurnal TV. Discuțiile au fost generate de recenta creare a unei comisii parlamentare de anchetă privind legătura Fundației „Dialog deschis” cu unele formațiuni din Republica Moldova.

„Din fundamentarea autorilor a notei informative s-a văzut foarte clar că PD intră în campanie prin a lovi și a încerca să discrediteze partidele de opoziție. Eu cred că au dat-o în bară, pentru că toate încercările lor de a se erija în apărători ai democrației în RM au eșuat”, a declarat Igor Grosu.

La rândul său, expertul în politici publice Ștefan Gligor a declarat că anume PD-ul știe să creeze agende false, care să consume discuția publică și să o direcționeze pe o pistă greșită.

„Ei sunt acei care, de fapt, atentează la suveranitatea RM, o subminează, subminează integral prevedere constituției cu privire la suveranitate și corup alegătorul într-un sistem electoral absolut derutat și adoptat cu toate încălcările posibile având drept scop păstrarea controlului asupra a ceia ce sunt instituțiile statului”, a afirmat Ștefan Gligor.

Aceste comentarii au fost făcute în contextul creării unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În intervenția sa, prin Skype, Ludmila Kozlovska a subliniat că fundația respectivă are menirea de a apăra drepturile omului în instituțiile europene. De pildă, cazul avocatei Ana Ursachi, împotriva căreia a fost declanșată toată propaganda șefului PD, Vladimir Plahotniuc.

„Am aflat despre faptul că s-a deschis în privința ei un dosar penal. De aceea, am studiat starea lucrurilor din Moldova, deși anterior nu ne ocupasem de așa ceva. Aveam mai mult de 21 de persoane, care ne-au captat atenția. Acolo erau judecători, jurnaliști, activiști, participanți ai protestelor pașnice. De asemenea, oameni care făceau depoziții cu privire la ce se întâmplă în sectorul contrabandei sau al corupției. Și toate aceste persoane au nimerit sub protecția noastră. Am avut același succes în parlamentul europeanpentru ca aceste persoane să fie protejate și numele lor să fie amintite de fiecare dată la nivel internațional, atunci când au loc întâlniri cu guvernarea din Republica Moldova”, a menţionat Ludmila Kozlovska.

Totodată, Kozlovska respinge orice acuzații la adresa Fundației „Open Dialog”, pe care o reprezintă.

„Este o minciună. Singurul lucru pe care l-am făcut, i-am întărit pe reprezentanții opoziției și ai societăți civile din Republica Moldova în Parlamentul European”, a spus Ludmila Kozlovska.

Solicitată să comenteze crearea comisiei parlamentare de anchetă, avocata Ana Ursachi a declarat că prin această inițiativă se dovedește că puterea intră în panică.

„Un atac împotriva partidelor de opoziție, unor adevărați adversari ai lui Plahotniuc de care se teme și felul și modul în care a fost, arată că invențiile lui Plahotniuc denotă panica în care a intrat vizavi de o posibilă răsturnare a situației atunci când nu mai deține controlul, în pofida faptul că a acaparat justiția, procuratura și toate instituțiile în acest stat. Ce rezultat nu va avea această comisie, asta nu îl va împiedica pe Plahotniuc să îi măture din cursa electorală pe cei de care se teme într-adevăr”, a explicat avocata.

Președintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu a fost de găsit pentru un comentariu. Ne-a răspuns însă purtătorul de cuvânt al formațiunii, Veaceslav Gamurari.

„Nu este prima oară când se fac astfel de declarații. PD a fost mereu deschis pentru dialog și un parcurs european al țării, a subliniat Gamurari. Referindu-se la subiectul abordat în cadrul ”Orei expertizei”, Gamurari a spus că afirmațiile participanților sunt, cităm, „o formă de victimizare a unor partide politice”.

La începutul lunii octombrie, Legislativul a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog deschis” și a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Președinte al comisiei a fost ales deputatul PD Igor Vremea. Din componența acesteia fac parte deputații PD Marcel Răducanu și Artur Reșetnicov, deputații PSRM Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi și Simion Grișciuc, membru al Grupului Leancă din Parlament.

Potrivit hotărârii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate. Audierile vor începe vineri, 2 noiembrie. Reprezentanții opoziției a criticat decizia de constituire a unei asemenea comisii, afirmând că aceasta nu este altceva decât intimidarea opoziției, în special a celei extraparlamentare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: