image
Sursa foto: barbarainmoldova.blogspot.com

Paștele Blajinilor pe timp de pandemie: Primăria Vorniceni anunță că slujbe de pomenire în cimitir NU vor avea loc

Deși Mitropolia nu renunță la organizarea Paștelui Blajinilor în acest weekend, în ciuda avertismentelor epidemiologilor și autorităților centrale și locale, unii primari au dat dovadă de simțul responsabilității. Este și cazul primăriei Vorniceni, care a anunțat pe pagina de facebook că nu vor fi organizate slujbe în cimitir pe 7 și 8 iunie.

„În legătură cu situația creată, impusă de evoluția pandemică COVID-19, slujbele de pomenire la cimitirul satului Vorniceni în zilele de 7-8 iunie nu vor avea loc”, a anunțat administrația primăriei Vorniceni.

VorniceniVorniceni

Astăzi și șeful ANSP, Nicolae Furtună, a îndemnat oamenii să nu meargă la cimitir în acest weekend și și-a exprimat regretul că biserica nu a ascultat de solicitările epidemiologilor.

„Noi ne-am pronunțat împotriva petrecerii Paștelui Blajinilor. Ați văzut scrisorile de nesupunere care au venit din partea Mitropoliei. Cu decizii sau fără decizii, dânșii erau tentați să petreacă Paștele Blajinilor pe datele de 7, 8 iunie curent. Atunci când am amânat Paștele Blajinilor, l-am amânat din considerentul că vom avea o descreștere a numărului de cazuri. Noi am rămas pe aceeași poziție, ca să nu permitem desfășurarea activităților de Paștele Blajinilor, din păcate biserca nu ne-a auzit. Noi rămânem pe poziția ca populația să rămână masiv acasă”, a declarat șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Ieri și alți primari au îndemnat oamenii din localități să nu meargă la cimitir de Blajini. Pimarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, a venit cu un îndemn pe rețelele de socialiare. „Reieșind din starea epidemiologică pe care o avem în oraş, suntem îngrijoraţi. Noi, autorităţile locale, propunem interzicerea în zilele de 6, 7 şi 8 iunie a oricărei activități religioase în cimitirele din oraşul Sângerei şi satul Vrăneşti, chiar dacă la nivel central s-a permis”, a declarat primarul de Sângerei.

Și primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, a îndemnat oamenii să se abțină de la vizitarea mormintelor din cimitirele din Hâncești. „Rugăm locuitorii să fie responsabili și înțelegători, pentru evita răspândirea virusului COVID-19. Pomenirea poate fi efectuată și prin alte modalități, nu doar cu prezența în cimitire”, a spus Botnari.

Anterior șe edilul capitalei, Ion Ceban, a îndemnat oamenii să evite să meargă la cimitir de Blajini.

Iar ieri, într-o adresare comună, mai mulți primari au cerut Comisiei Situații Excepționale să interzică activitățile religioase în zilele de 7 și 8 iunie, cel puțin în cimitirele din toate orașele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: