image
Sursa foto: IPN

Mesajul ambasadorului Daniel Ioniță de Ziua Națională a României: „România a fost și va fi un susținător consecvent al RM”

„În pofida, pandemiei de coronavirus, care ne-a impus tuturor măsuri de protecție și restricții fără precedent, vom marca această Zi de suflet a tuturor românilor în condiții cu totul speciale. Nu mai organizam recepții, însă suntem la fel de atașați obiectivelor noastre politico-diplomatice, economice, culturale și de altă natură, în folosul tuturor cetățenilor.Totodată, prețuim la fel de mult fundamentele relației noastre speciale, care este bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova”, menționează ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Anul acesta celebrăm 102 ani de la Marea Unire, și 100 de ani de la recunoașterea internațională a acestui moment astral din istoria României, când toate provinciile românești au spus DA și s-au reunit în cadrul aceluiași teritoriu, iar inimile tuturor locuitorilor acestora au bătut la unison.

A fost un moment de referință în istoria noastră modernă, o dovadă incontestabilă a atașamentului poporului român față de valorile libertății, echității sociale, democrației, respectului reciproc și al toleranței. Acestea sunt de fapt valorile pe care România le promovează și astăzi cu consecvență în plan intern, precum și în politica sa externă.

Marea Unirea de la 1918 rămâne poate cea mai sublimă pagină de istorie, ale cărei învățăminte trebuie cunoscute și duse mai departe prin vremi. Această Lecție obligă generațiile actuale la responsabilitate, la curaj, la demnitate și dăruire, deoarece este o faptă istorică a unei întregi națiuni, este o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice românești”, a menționat Daniel Ioniță.

Diplomatul s-a referit și la perspectivele relațiilor bilaterale profunde și speciale dintre România și Republica Moldova.

„Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit, în cadrul discuției lor telefonice, că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă acum extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, care în acest an a marcat 10 ani de la semnare, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, imediat după preluarea mandatului prezidențial”.

Diplomatul a menționat că România a fost și va fi în continuare un susținător consecvent și fără rezerve al aspirațiilor legitime ale cetățenilor și al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova.

„În baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea multiplelor noastre proiecte comune.

Chiar și în condițiile dificile de până acum, în anul aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic privilegiat pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, am reușit realizarea câtorva obiective majore printre care aș menționa: darea în exploatare a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, obiectiv important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, lansarea construirii noii clădiri a Liceului în limba română „Mihai Eminescu” din Comrat, continuarea proiectelor de renovare a grădinițelor, numărul acestora depășind 1200.

De asemenea, România a acordat un sprijin consistent Republicii Moldova pentru combaterea coronavirusului Covid-19, constând în deplasarea în Republica Moldova a unei misiuni umanitare formată din 42 de medici și asistenți medicali și oferirea unui sprijin în aparatură, medicamente și materiale sanitare în sumă totală de 3,5 mil. euro.

Am mai fi avut și multe alte proiecte în domeniile artelor și culturii, de infrastructură sau de interconectare economică, de dezvoltare regională în interesul dvs. direct, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența etnică, religioasă sau de limba vorbită, proiecte care așteaptă vremuri mai bune” a mai spus oficialul precizând că România va continua să sprijine în continuare Republica Moldova în eforturile de consolidare a democrației și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: