image
Sursa foto: jurnal.md

Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale, Chatham House: Statul de drept în Republica Moldova este atacat

„Ultimele evenimente din Republica Moldova arată că democrația și statul de drept se confruntă cu o amenințare sporită. Partenerii occidentali ar trebui să atragă atenția și să reevalueze situația angajamentul guvernului RM”, se menționează în cadrul unui articol publicat de Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale, Chatham House.

Semne de avertizare

Un prim semnal este anularea alegerilor locale, care au fost câștigate de candidatul opoziției, Andrei Năstase. Rezultatul alegerilor a fost anulate în urma unei serii de hotărâri judecătorești inferioare.

Este puțin probabil ca astfel de decizii să fi fost luate în mod independent și imparțial atunci când rapoartele au arătat că sistemul judiciar din Moldova a fost politizat și subordonat în mare măsură liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Apoi, un pachet de reforme fiscale a fost votat pe 26 iulie, cu doar o zi înainte ca Parlamentul să intre în vacanță. Pachetul include o lege controversată care permite legalizarea veniturilor și activelor nedeclarate anterior, după ce este achitată o taxă de 3%. Pachetul de legi a fost condamnat de ambasada SUA, fiind calificat drept „legitimarea furtului și a corupției”. În combinație cu o lege existentă care vinde cetățenia moldovenească pentru 100.000 de euro în numerar sau investiții de 250.000 de euro, există îngrijorarea legitimă că acest lucru ar putea transforma Moldova într-un paradis pentru spălarea banilor.

Mai târziu, pe 26 august, după aproape două luni de proteste în desfășurare împotriva atacurilor guvernamentale, împotriva democrației, oamenii s-au adunat pentru cel mai mare protest de la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei. Protestatarii au cerut demisia guvernului, validarea mandatului lui Andrei Năstase și restabilirea sistemului proporțional de vot.

Însă, fost a introdusă o confuzie atunci când a fost permis ca PMAN să fie împărțită de mai multe tabere opuse ale protestatarilor, în aceeași zi. Patruzeci de organizații ale societății civile au condamnat evacuarea brutală a manifestanților pașnici care au rămas să protesteze peste noapte.

Cel mai recent, pe 6 septembrie, șapte profesori turci dintr-o rețea privată de licee moldo-turce au fost deportați în Turcia la doar câteva ore după ce au fost reținuți în „forță excesivă și intimidare”, potrivit Amnesty International.

Serviciile de securitate moldovenești afirmă cetățenii turci au reprezentat o amenințare la adresa securității naționale. Dar, în mai 2017, într-o vizită la Chișinău, premierul turc, Binali Yildirim, a cerut închiderea acestei rețele de licee.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins acuzațiile legate de expulzarea cadrelor didactice drept răsplată pentru donarea celor 10 milioane de dolari din partea Turciei pentru renovarea clădirii prezidențiale din Moldova, dar metoda și motivele care stau la baza eliminării rămân sub semnul întrebării.

Răspunsul occidental

Partenerii occidentali au criticat foarte mult aceste acțiuni antidemocratice. Atât UE, cât și SUA au criticat anularea alegerilor, iar Parlamentul European a aprobat o rezoluție privind suspendarea asistenței financiare europene în valoare de 100 de milioane de euro. Deschiderea unei astfel de găuri mari în buget va afecta în mod clar guvernul, iar mass-media controlată de Plahotniuc a reacționat, dând vina pe UE pentru intervenția în afacerile sale interne.

Dar este important este că partenerii occidentali să își coordoneze eforturile și să-și păstreze fermitatea. Partenerii occidentali ar trebui să evite implicarea în orice proiecte de asistență financiară în care guvernul RM este principalul factor de decizie sau partener de implementare. Mai multe resurse ar trebui direcționate către inițiativele directe ale societății civile, dar și la inițiativele locale de construire a comunităților, precum și la programele de formare și educație care să consolideze capacitatea cetățenilor de a-și asuma răspunderea guvernelor și a elitelor politice.

Vestul ar trebui, de asemenea, să investească mai mult în proiectele Diaspore. Capacitatea economică proprie a migranților și angajamentul ferm de a îmbunătăți standardele de viață pentru familiile lor lăsate în urmă s-au dovedit a fi motoare puternice pentru reformele interne în numeroase societăți. Prin sprijinirea mai activă a proiectelor de investiții sociale și economice în Moldova, partenerii occidentali au mai multe șanse să readucă țara la calea reformelor democratice durabile.

Chatham House

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: