image
Sursa foto: mold-street.com

Privatizarea anului: Terenul propus de Dodon americanilor pentru construcția Ambasadei SUA a fost vândut

Cea mai scumpă privatizare a anului 2020 a fost cea a unui teren din capitală pe care fostul președinte, Igor Dodon, l-ar fi propus americanilor pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău, dar care a ajuns să fie vândut, foarte rapid, unei companii imobiliare. Vorbim de un teren de 5,6 hecatre din sectorul Buiucani care a aparținut Ministerului Apărării și care a fost privatizat în cadrul unei licitații contra a 230 de milioane de lei - cea mai costisitoare tranzacție de acest fel din anul 2020.

Anul trecut, valoarea totală a bunurilor privatizate în cadrul licitațiilor cu strigare a fost de 420 de milioane lei. Cea mai mare sumă a fost încasată pentru un teren promis de fostul președinte Igor Dodon Guvernului SUA, scrie Mold-Street. Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice, terenul de 5,6 hectare de pe strada Vasile Lupu 28, aflat în gestiunea Ministerului Apărării, a fost vândut contra a 230 de milioane lei.

La începutul anului 2020, acest teren a fost propus de Igor Dodon americanilor pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, în locul Stadionului Republican.

Potrivit unor surse din cadrul Guvernului Chicu, administraţia de la Washington nici nu a reuşit să examineze bine propunerea fostului preşedinte moldovean, când a descoperit că terenul a fost scos la privatizare şi cumpărat de o firmă imobiliară. Altfel spus, propunerea lui Igor Dodon a fost nu doar una formală, ci chiar neserioasă, scrie Mold-Street. După ce Statele Unite au rămas fără terenul Stadionului Republican, printr-un vot comun al deputaților PSRM-Șor la sfârșitul anului trecut, partea americană a transmis că ”această decizie încalcă un acord bilateral obligatoriu și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Anterior, Statele Unite au anunțat că sunt pregătite ”să investească peste 250 de milioane de dolari sau peste 4 miliarde de lei, pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă și revitalizând economia Chișinăului”. Nici Igor Dodon nici purtătoarea de cuvânt a PSRM nu au fost de găsit pentru o reacție. Pe 8 decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat controversata lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost readus în proprietatea statului.

comentarii: