image
Sursa foto: Jurnal.md

Octavian Țîcu, optimist în privința victoriei lui Andrei Năstase: Poate învinge cu un scor de 53-55%

Candidatul comun al forțelor proeuropene și antioligarhice, Andrei Năstase, va câștiga alegerile pentru Primăria capitalei cu un scor de 53 - 55 la sută. Este prognoza istoricului și editorialistului Octavian Țîcu, care consideră că această victorie poate fi asigurată printr-o prezență masivă la vot.

„Ceban nu poate acumula în plus mai mult de 5 la sută, nu are fizic de unde lua voturi. Va fi probabil 45-47% la 53-55% în favoarea lui Năstase. Acum am două temeri. Prima temere este că puterea poate face orice ca Ceban să câștige, pentru că nu este un secret, acesta e mai ușor de manipulat. E la îndemâna noastră ca acest scenariu să nu se întâmple. Al doilea scenariu, mă tem de perioada de guvernare a lui Năstase, una deloc ușoară, fără niciun om în CMC. Dar are suficient caracter. Este o luptă de uzură care îl expune, pentru că trebuie să ia decizii, să fie atent la capcanele care i se întind”, a declarat Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

În opinia expertului, victoria forțelor de dreapta la alegerile din capitală va atrage după sine și victoria la parlamentarele din toamnă.

„Andrei Năstase va fi o locomotivă, iar cu această victorie va trage după el ca un bulgăre de zăpadă. Are suficiente instrumente ca să poată convinge electoratul că lucrurile pot fi schimbate. Senzaţia mea generală este că puterea va fi schimbată în toamnă, pentru că ea nu poate să nu fie schimbată. Tot ceea ce se întâmplă în context regional, în interior și exterior, ne arată că această capotare în cazul Chişinăului va duce la căderea puterii, pentru că altfel pur și simplu va fi un colaps”, a spus Octavian Țîcu.

„Ce încearcă puterea și Plahotniuc să demonstreze, și investește foarte mulți bani asta, este încercarea de a convinge Occidentul că ei sunt cei fără de care RM s-ar prăbuși. Asta este campania lui de lobby, dar acest lucru nu merge. Eu am fost în toamnă și la Bruxelles, și la NATO, și la Parlamentul European. În RM lucrurile sunt cunoscute. Ce nu pot susține europenii este o formă embrionară de opoziție. Ei vor susține pe cei care vor câștiga alegerile”, a conchis Octavian Țîcu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: