image
Sursa foto: foreignpolicy.com

Aliații lui Putin se dezic de el: Turcia respinge anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, adăugând că această decizie reprezintă o „încălcare gravă” a dreptului internațional.

Turcia, membră NATO, a desfășurat un exercițiu de echilibru diplomatic de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Ankara se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și are legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. De asemenea, ea a criticat invazia Rusiei și a trimis drone înarmate în Ucraina.

Ministerul turc a declarat sâmbătă că nu a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, adăugând că respinge decizia Rusiei de a anexa cele patru regiuni, Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia.

„Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor stabilite ale dreptului internațional, nu poate fi acceptată. Reiterăm sprijinul nostru pentru rezolvarea acestui război, a cărui gravitate continuă să crească, pe baza unei păci juste care va fi obținută prin negocieri”, a adăugat acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat săptămâna trecută anexarea regiunilor, după ce Rusia a organizat ceea ce a numit referendumuri în patru dintre zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și nereprezentative.

Și Republica Moldova a condamnat tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a teritoriilor ucrainene. „Țara noastră reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, a declarat MAEIE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: