image
Sursa foto: jurnal.md

Ping-pong cu dosarul Arena Chișinău; Proiectul lui Plahotniuc, care trebuia să fie inaugurat de ruși, stoarce bugetul RM

În timp ce reprezentanții Procuraturii Generale și ai Ministerului Economiei și Infrastructurii vor fi chemați la audieri în Parlament privind situația de la Chișinău Arena, dosarul a fost expediat la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru jurnal.md de către ofițera de presă Angela Starinschi.

Astăzi în cadrul ședinței legislativului deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a venit un demers privind audierea organelor responsabile de dosarul Arena Chișinău.

Slusari a declarat că terenurile sunt gajate și regajate, iar obiectul nu este dat în exploatare. „Cine cui e dator, a cui e această Arenă? Ce se întâmplă acolo? Care sunt angajamentele statului? Noi nu cunoaștem nimic. Insistăm pe invitarea Ministerului Economiei să elucideze circumstanțele vizavi de construcția acestei Arene. Și să invităm Procuratura Generală, să ne spună dacă este instrumentat dosar penal pe tot ce s-a întâmplat acolo”, a menționat Alexandru Slusari.

Proiectul finilor lui Plahotniuc

Cu mare fast a fost lansat proiectul „Chişinău Arena”, de fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, şi cei doi fini ai săi, Andrian Candu şi Dorin Damir. Aceștia măcar nu au avut puțină imaginație pentru a lansa propriile imagini video, furând de la o companie franceză. Acest lucru se întâmpla în luna mai 2018, când PD-ul lăuda în sus și în jos proiectul care până în 2021 nu a fost inaugurat dar a stors la propriu bugetul Republicii Moldova de sute de milioane de lei. Mai întâi cei care stau în spatele proiectului au scos din circuit terenul agricol de la Stăuceni cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi recuperate, iar statul în acel an a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparaţia drumurilor.

Andrian Candu susținea că din bugetul statului au fost prevăzuți pentru proiectul nașului său, doar 100 de milioane de lei, după care a recunoscut că suma e mult mai mare. Proiectul „Chişinău Arena” a demarat, oficial, în luna decembrie 2017. După ce, pe 1 decembrie 2017, Parlamentul a dezbătut în prima lectură Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, pe 4 decembrie, deputatul democrat Vladimir Andronachi a prezentat Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe un amendament, privind implementarea proiectului „Construcţia Arenei Polivalente din mun. Chişinău”. În amendament era indicat că pentru respectivul proiect se prevăd 200 de milioane de lei.

Pe 1 mai 2020 Arena Chișinău trebuia să fie inaugurată de reprezentanții sindicatelor sportive din Rusia

În martie 2020 în timp ce Procuratura Anticorupție investiga dosarul pe cazul construcției Arenei Chișinău, costul căreia a ajuns la peste 44 milioane de euro, deputatul PSRM Para Gheorghe anunța că Arena va fi inaugurată pe 1 mai de către reprezentanții sindicatelor sportive din Rusia și Republica Moldova.

Încă există multe neclarități la capitolul prețuri, dar vom solicita implicarea celor de la guvernare și a președintelui Igor Dodon în soluționarea acestora, deoarece sportul este viață”, spunea socialistul Gheorghe Para, însă prioectul nu a fost finalizat și nici inaugurat.

Renumitul proiect „Arena Chișinău” al democraților a fost criticat de mai mulți politicieni, inclusiv de președintele Igor Dodon, după care acesta din urmă și-a schimbat părerea, susținând că proiectul trebuie realizat.

În iulie 2019, guvernul Sandu susținea că statul a pierdut 90 de milioane de lei doar din schema de schimbare a statutului din teren arabil în teren pentru construcție, în cazul celor 69 de hectare în care construcția ocupă doar 10 ha. Costurile lucrărilor de construcție a Sălii polivalente Chișinău Arena, estimate mai devreme la 43 de milioane de euro, s-au majorat în primăvara anului 2019 la propunerea Ministerului Educației cu 1,5 milioane de euro pentru rețelele de apă și canalizare, întrucât cea deja existentă în zonă „nu corespundea rigorilor tehnice pentru deservirea unui astfel de obiectiv”.

Procuratura Generală a deschis primele dosare în cazul construcției Chișinău Arena, după ce în august 2019, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a ieșit la iveală că prețul terenului de 59 de hectare, pus în gaj, este de câteva ori mai mare decât volumul investiției. Guvernul va fi obligat să plătească, în decurs de 11 ani, alte 33 de milioane de euro.

Dosarul a fost transmis Procuraturii Anticorupţie, procurorului Alexandru Găină.

Vinderea terenurilor și achitarea creditului nu înseamnă că dosarul nu trebuie finalizat”, spunea acesta.

În februarie 2020, Dodon susținea că a găsit soluția pentru a scăpa de creditul de 30 de milioane de euro pentru construcția Arenei Chișinău. Președintele propune ca terenurile rămase să fie vândute, iar ulterior cu acești bani să fie achitat creditul.

Experul Veaceslav Ioniță menționa că ideea de a vinde terenurile este una bună, doar să fie executată corect, ca ulterior să nu ne trezim cu alte dosare.

Vinderea terenurilor și achitarea creditului nu înseamnă că dosarul pornit de procurori în cazul construcției arenei nu trebuie finalizat”, a menționat expertul, pentru jurnal.md.

Inițial costul proiectul Arena Chișinău era de 43 de milioane de euro. Ulterior, fostul Guvern Filip a majorat investiția cu peste 1 milion 529 de mii de euro, ajungând la peste 44 milioane de euro.

Ping pong cu dosarul Arena Chișinău

În ianuarie 2020 vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, solicita informații de la Procuratura Generală, CNA și Ministerul Economiei dacă a fost pornit dosar penal pe cazul Arenei Chișinău în baza informațiilor oferite de ex-ministrul Economiei, Vadim Brânzan.

Comuna Stăuceni a fost lipsită de aproape 70 de hectare agricole, 59 dintre care nu sunt folosite deloc în cadrul construcției.

Studiul de fezabilitate a fost făcut superficial de către un ONG necunoscut. Concursul a fost organizat de ochii lumii, cu un singur participant din Turcia. În grabă a fost fondată o întreprindere de stat în fruntea cu un consilier al lui Candu. A lipsit un calcul elementar în privința recuperării investițiilor în contextul capacității Arenei raportate la numărul de populației din țara”, scria Slusari

În octombrie 2019 Procuratura Anticorupție anunța că procurorii au efectuat și analize operaționale în privința a șapte companii și 18 persoane fizice și au emis șase ordonanțe de ridicare a documentelor și obiectelor necesare în cadrul anchetei.

În noiembrie 2019, Centrul Național Anticorupție a avizat negativ proiectul Ministerului Economiei prin care s-a propus exproprierea mai multor terenuri adiacente Arenei Chișinău. Primele cercetări arată că bunurile imobile ar fi ajuns ilegal în proprietate privată. Experții CNA au recomandat inițierea unei verificări la autoritățile locale din Stăuceni, pentru a stabili cum au fost înstrăinate terenurile aflate în proprietate publică.

Astăzi în cadrul ședinței Parlamentului deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a precizat că a făcut anterior mai multe interpelări, în răspunsul la care Procuratura confirmă că sunt pornite anumite proceduri. Însă a trecut ceva timp și la ultimele interpelări răspunsuri nu sunt. Potrivit lui, la audieri ar trebui să se prezinte și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Audierile au fost stabilite pentru săptămâna viitoare.

Tot astăzi aflăm că dosarul penal pornit de către Procuratura Anticorupție pe cazul Arena Chișinău a fost transmis Centrului Național Anticorupție.

Carolina Chirilescu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: