image
Sursa foto: fsvps.gov.ru

Ultima oră: Rusia impune embargo asupra fructelor și legumelor din Republica Moldova

Începând cu 15 august, Rosselhoznadzor (Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse) introduce restricții temporare la importul de produse vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova. „Decizia a fost luată în legătură cu situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul republicii”, informează instituția.

Astfel, se interzice importul de produse din următoarele raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Râșcani, Sângerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din regiunea Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.

„Din 2014 până în 2022, au fost luate măsuri de regionalizare a teritoriului Republicii Moldova în ceea ce privește bolile plantelor pentru furnizarea de produse reglementate către Rusia, ceea ce a făcut posibilă stabilirea listei întreprinderilor și regiunilor din care s-au putut exporta fructe și legume. În martie 2022, Rosselhoznadzor a ridicat toate restricțiile la importul produselor moldovenești de origine vegetală în Rusia, fără a ține cont de restricțiile la întreprinderile producătoare. Cu toate acestea, deja în iulie, în timpul implementării controlului fitosanitar de carantină, au fost 13 cazuri de depistare și 5 tipuri de obiecte puse în carantină în țările membre ale Uniunii Euroasiatice”, se spune în comunicatul Rosselhoznadzor.

Potrivit autorității, au fost depistate următoarele: molia răsăriteană, musca orientală a fructelor, putregai brun de monilioză, muscă de fructe mediteraneene, ambrosia artemisiifolia.

„Cele menționate mai sus indică un sistem ineficient de asigurare a siguranței fitosanitare. În ciuda notificărilor repetate de la Rosselhoznadzor, colegii moldoveni nu au luat măsuri suficiente pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și rusești atunci când exportau fructe și legume în Rusia”, conchide comunicatul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: