image
Sursa foto: jurnal.md

Legăturile penale Dodon-Plahotniuc

După vizita de la sfârșitul anului trecut, Igor Dodon a fost din nou la Procuratură. De data asta a stat mai bine de 3 ore cu procurorii, dar și acum a fost lăsat să plece bine-mersi acasă. Ba mai mult, să se victimizese și să manipuleze prin declarațiile oferite presei la ieșirea de la procurori. Dodon a recunoscut că Moldova cumpăra din Ucraina energie electrică, de la aceeași companie, plătind două prețuri diferite. Dar, insistă el manipulând, prețul mediu era mai mic decât în regiune.

În Post Scriptum din 23 decembrie v-am vorbit detaliat despre schema implementată în 2008, prin care cetățenii Republicii Moldova au fost jefuiți de cel puțin 12 milioane de dolari prin plata la facturile la energie electrică.

După cum vă spuneam, în aprilie 2008 Moldova plătea companiei Ukrinterergo 4 cenți pentru un kw/h. Din mai, în urma unei vizite a lui Dodon la Kiev, în schema de import a ajuns o companie căpușă, în spatele căreia stătea Plahotniuc. Aceasta cumpăra energia cu 4 cenți de la Ukrinterenrgo și o vindea cu 5,3 către Energocom. Situația era una atât de absurdă încât o parte din consum era achiziționat direct de la Ukrinterenrgo, mai ieftin, iar restul, cu peste 15% mai scump, de la aceeași companie prin intermediul offshore-ului lui Plahotniuc.

Un alt element de victimizare cu care a operat Igor Dodon în fața jurnaliștilor se referă la faptul că evenimentele s-au petrecut acum 14 ani și că abia acum Procuratura s-a trezit. Problema este că în toată această perioadă Procuratura a fost capturată de Plahotniuc, iar toate schemele cu implicarea oligarhului fugar și a lui Igor Dodon au fost ignorate de procurorii controlați de sistem. Cu această ocazie, le reamintesc procurorilor că nu doar acest caz privind schemele de import la energie electrică este unul penal și-i are în spate pe de o parte pe Igor Dodon, în calitate de ministru al Economiei, iar pe de cealaltă pe Vladimit Plahotniuc, în calitate de oligarh beneficiar final.

Așadar, să le luăm pe rând. 2007: statul cedează hotelul Național, perfect funcțional atunci și estimat la o valoare de 25 de milioane de dolari, în schimbul a doar 2 milioane de dolari companiei Alfa Engineering, controlată de Plahotniuc.

Tot 2007, statul cedează gratuit Insulele din Parcul la Izvor în favoarea companiei Finpar Invest, controlată de Plahotniuc.

Tot în același an, 10 hectare de teren din apropierea Gării de Nord, unde altă dată era Grădina Moldovei, sunt cedate pentru o sumă de doar 1 milion de dolari unei companii obscure, iar ulterior ajung la același Finpar Invest al lui Plahotniuc. În prezent, valoarea de piață a acestui teren este estimată la 18 milioane de euro.

În același fatidic 2007, statul privatizează și Casa Sărbătorii de pe teritoriul Moldexpo pentru o sumă derizorie. În urma unor serii de tranzacții de-a lungul anilor, și acel obiectiv ajunge la Finparul lui Plahotniuc.

Mergem în 2008, când hotelul Codru, proaspăt renovat din banii statului, este vândut lui Plahotniuc cu doar 3 milioane de euro. 10 ani mai târziu, fără a investi nimic în el, Plahotniuc vinde obiectivul cu peste 15 de milioane de euro unei bănci, care l-a demolat și și-a construit sediu în loc.

În 2008 statul pierde și sanatoriul Moldova, situat în Arkadia, cea mai luxoasă zonă de pe litoralul ucrainean al Mării Negre. Suma privatizării a fost stabilită la 5 milioane de dolari, de 5 ori sub prețul de piață al bunului. Până la urmă nici măcar acești bani nu au fost plătiți, iar sanatoriul a ajuns astăzi în paragină și aproape de a fi preluat de un oligarh ucrainean.

Toate aceste așa-zise privatizări, realizate în majoritate în favoarea lui Plahotniuc poartă cel puțin o semnătură a lui Igor Dodon și au fost făcute sub auspiciul Ministerului Economiei, pe care-l controla.

Dacă mai adăugăm aici și recentele cazuri Bahamas și „culiok”, trecute pe linie moartă, atunci am vedea că vizitele lui Dodon la Procuratură ar trebuie să fie mult mai dese. Atât de dese, încât ar putea chiar să se mute acolo.

Noutăţile partenerilor

comentarii: