image
Sursa foto: NASA

Lansarea misiunii Artemis, amânată din nou; NASA a depistat noi scurgeri de combustibil

Lansarea misiunii Artemis 1 a fost amânată sâmbătă. Programată iniţial pentru ora 20:17, aceasta nu va avea loc din cauza dificultăţilor întâmpinate în faza de alimentare a rezervoarelor, a confirmat directoarea generală Charlie Blackwell-Thompson, scrie AFP.

Anularea lansării este cauzată de noi scurgeri de combustibil, detectate cu câteva ore înainte de decolare.

Racheta SLS portocalie şi albă de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida este cea mai puternică din lume.

La trei ore de la primele probleme, alimentarea cu hidrogen lichid a rachetei misiunii Artemis 1 a fost oprită. Scurgerea reperată la una dintre conductele conectate la rezervor a persistat, în ciuda celor trei soluţii analizate de echipele NASA, scrie News.ro.

Doar o zecime din hidrogenul necesar a putut fi încărcat.

Decolarea era programată pentru 2:17 p.m., ora locală (6:17 p.m. GMT), cu o posibilă întârziere de până la două ore. Condiţiile meteo erau favorabile în proporţie de 60% la începutul acestei ferestre de lansare.

Cu puţin înainte de ora locală 6 a.m., directorul de lansare Charlie Blackwell-Thompson a dat undă verde pentru a începe alimentarea rezervoarelor rachetei cu combustibil criogenic - un total de aproximativ trei milioane de litri de hidrogen şi oxigen lichid ultra-rece.

Scopul principal al lui Artemis 1 este de a testa scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Iniţial NASA a contat pe o primă lansare în 2017 pentru SLS şi va investit până la sfârşitul lui 2025 peste 90 de miliarde de dolari în noul său program lunar, potrivit unui audit public.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo - ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

De data aceasta, NASA speră să trimită pe Lună prima persoană de culoară şi prima femeie.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Construirea rachetei a beneficiat de un buget uriaş - 4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public.

comentarii: