image
Sursa foto: ANI

Sinteza ANI: Un fost angajat al AGEPI, supus verificărilor pentru posibila încălcare a regimului juridic

Timp de o săptămână, Autoritatea Națională de Integritate a inițiat 12 proceduri de control și în alte 29 de cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor, motivele acestora fiind invocate în procesele verbale publicate pe pagina web a ANI.

În procedurile de control inițiate, în controlul averii, sunt vizați un primar din raionul Hâncești și un consilier din Consiliul Lăpușna, raionul Hâncești. În verificarea conflictelor de interese figurează un director a unui laborator din subordinea ANSA, un administrator al unei întreprinderi municipale din Orhei, un șef interimar de direcție din cadrul Consiliului raional Basarabeasca, un director de Școală de Arte Plastice din sudul țării, un primar din raionul Taraclia și un director de grădiniță din raionul Cahul.

În investigații mai sunt vizați un funcționar public cu statut special din cadrul Biroului Vamal Centru, un funcționar din cadrul Direcției generale, educație, tineret și sport Botanica a municipiului Chișinău și un consilier din Ciorescu, municipiul Chișinău, care sunt anchetați pe incompatibilități de funcție. Iar, un fost angajat al AGEPI este supus verificărilor pentru posibila încălcare a regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Două constatări au fost stabilite săptămâna precedentă de inspectorii de integritate. Astfel, un fost deputat a fost constatat cu diferență substanțială în mărime pe 1,9 milioane de lei, iar un consilier din Consiliul Coșcodeni din raionul Sângerei a săvârșit un conflict de interese.

Inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control pe numele a patru primari, șapte consilieri, opt funcționari publici sau cu statut special, trei șefi de grădinițe și alți funcționari de stat. Procesele verbale cu privire la refuzul inițierii controalelor sunt publice pe pagina web a ANI, iar argumentările vizavi de deciziile luate pot fi consultate de opinia publică.

Doi consilieri locali din raioanele Hâncești și Leova s-au ales cu câte o amendă pentru nedepunerea declarației de avere și depunerea tardivă a acesteia.

comentarii: