image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC, despre posibilitatea lui Dodon de a participa la alegerile parlamentare din februarie 2019

Comisia Electorală Centrală anunță că se va expune dacă președintele Igor Dodon poate să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC.

CEC a făcut precizările după apariția în presă a informațiilor privind existența sau lipsa unor interdicții pentru candidarea președintelui Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019,

„Menționăm că CEC la moment NU a examinat subiectul înregistrării candidaților pentru acest scrutin și se va expune vizavi de subiectul dat DOAR în ședință publică, prin votul membrilor CEC. Atragem atenția că perioada de desemnare și înregistrare a candidaților pentru alegerile parlamentare va începe pe 26 decembrie 2018”, se spune în comunicat.

Totodată, Comisia informează că, potrivit Codului Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

De asemenea, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, POT CANDIDA, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi SUSPENDĂ activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt:

- viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

- conducătorii autorităţilor publice centrale;

- preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

- primarii şi viceprimarii;

- pretorii şi vicepretorii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: