image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO // În secția de reanimare a spitalului din Edineț sunt 20 de paturi, iar numărul bolnavilor este mult mai mare

Patru medici obosiți și niciun pat liber. Bolnavii, tineri și bătrâni, se sufocă. Pacienții sunt plasați pe coridoare. Unii mai norocoși sunt așezați pe scaun. Cei mai mulți ajung aici aproape inconștienți. Asta a văzut reporterul Jurnal TV în secția de reanimare a spitalului raional Edineț.

Administrația spitalului nu exagerează, când spune că aici e iadul pe pământ.

Secția reanimare a spitalului din Edineț are 20 de paturi, dar numărul pacienților este mereu mai mare. Căutăm să vedem pe cineva în stare mai bună, dar peste tot sunt doar fețe îndurerate. Unii pacienții stau pe scaune, iar alții - pe coridoare. Mai rău le este celor cu o vârstă înaintată.

Directorul spitalului ne-a declarat că a încercat în repetate rânduri să-i convingă pe colegii din alte spitale, cum ar fi cel din Bălți, să preia din Edineț măcar doi pacienți gravi, dar cu greu îi reușește.

ALIONA RUSANOVSCHI, director adjunct, Spitalul raional Edineț: "Salvările vin, ne aduc pacienții pe prag și fug. Ce vreți, aceea faceți."

O pacientă ne-a mărturisit că nu credea nici în Covid, nici în vaccinare, până a ajunge aici.

”Așa ceva nu dorești nici dușmanului”, spun oamenii. Țintuiți la pat săptămâni la rând, aceștia trebuie să suporte masca de oxigen pe față, pentru că aerul intră cu presiune în organism. Dar nu au încotro, pentru că oxigenul e singura salvare.

ALIONA RUSANOVSCHI, director adjunct, Spitalul raional Edineț: "Pe urmă nu-i putem scoate. Ei își țin masca, își țin aparatul, se tem că fără asta o să. Se teme să-i scoatem masca."

Suferințele sunt mari. Și pentru vârstnici, și pentru tineri.

ADRIANA, pacientă internată: "Eu am 35 de ani, dar mă simțeam ca la 70. Să nu poți să te ridici din pat, să nu poți duce lingura la gură. Eu nu am fost vaccinată. Toată lumea, care se teme de vaccin, îi îndemn să se vaccineze. Boala e strașnică! Îți închide răsuflarea și gata. -Când ieșiți de aici, o să vă vaccinați? -Desigur."

Medicii ne-au spus că în unele cazuri, pacienții sunt aduși aici în stare inconștientă. Mulți ar încerca să se trateze acasă, iar apoi regretă... Pentru că nu a vrut să cheme medicul la timp, acest bărbat a stat la ventilare trei săptămâni.

Lipsa de medici e cronică și nu prea sunt semne de redresare a situației. În toată secția reanimare de la Edineț sunt acum doar patru medici. Cum de rezistă? E un miracol ceresc, crede directorul adjunct al spitalului, Aliona Rusanovschi.

ALIONA RUSANOVSCHI, director adjunct, Spitalul raional Edineț: "-În afară de Covid-ul pe care îl avem și pacienții extrem de gravi din patru raioane, asigurăm și serviciul anesteziologic tot pentru patru raioane. Timp și liniște ca să ne putem recupera nu avem. -Cum rezistați? -Nu știu cum organismul. Dumnezeu ne dă puteri cred că."

Viața oamenilor de aici depinde în primul rând de oxigen. Uneori se întâmplă ca acesta să fie livrat cu întreruperi și sunt utilizate baloanele speciale.

Dintre toți pacienții, per care i-am văzut în secția reanimare, doar două femei se pregăteau pentru externare. Și acestea ne-au mărturisit că au evitat în fel și chip vaccinarea.

Potrivit autorităților din sănătate, 91 la sută din persoanele internate în secțiile de reanimare din Republica Moldova nu sunt vaccinate. Până acum, doar aproximativ 30 la sută din populație a primit vaccinul anti Covid.

Noutăţile partenerilor

comentarii: