image
Sursa foto: Facebook/Peter Michalko

Peter Michalko: Această zi ne aparține tuturor, suntem mai puternici împreună; Trăiască UE, trăiască Republica Moldova

„Uniunea Europeană este prezentă aici, pentru partenerii noștri, pentru oamenii din Republica Moldova. Uniți vom fi pregătiți să depășim criza și să asigurăm fericirea, prosperitatea, un viitor durabil, o lume mai curată și mai ecologică, comerțul liber și echitabil. Libertatea, drepturile omului și democrația. Uniți suntem alături de voi! Această zi ne aparține tuturor. Suntem mai puternici împreună. Trăiască Uniunea Europeană, trăiască Republica Moldova!”.

Este mesajul ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, adresat cetățenilor RM astăzi, când Uniunea Europeană marchează 70 de ani de la întemeierea Europei Unite.

„Anul acesta, din cauza pandemiei, nu putem fi împreună în spații publice pentru a sărbători această zi importantă, dar vreau ca mesajul de solidaritate din partea mea și a colegilor mei, Ambasadorii țărilor membre ale UE să ajungă la toți. Cu 70 de ani în urmă, ministrul Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, a venit cu o propunere care nu doar va face războiul din Europa imposibil, dar și va pune capăt războaielor de o mie de ani de pe continentul nostru”, a menționat Peter Michalko.

Referindu-se la asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, ambasadorul a accentuat că acestea trebuie să fie demonstrate atât prin voință, cât și prin capacitatea de a continua pe această cale, iar acțiunile din fiecare zi pe această direcție aduc beneficii reale oamenilor.

Potrivit ambasadorului, UE este cel mai mare susținător al Republicii Moldova, iar în aceste vremuri dificile, de criză pandemică, Uniunea Europeană este solidară cu cetățenii Republicii Moldova și pune în loc central bunăstarea și viitorul lor.

„Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre UE și Moldova definesc un parteneriat foarte strâns. Acum o săptămână, a fost marcată a șasea aniversare a regimului liberalizat de vize care permite cetățenilor Republicii Moldova să călătorească mai ușor în statele membre ale UE. Mai mult de două milioane de persoane s-au folosit de această posibilitate. Datorită Acordului de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător, companii și oameni din Moldova au obținut venituri crescute din intensificarea comerțului din investiții, modernizarea economiei și a instituțiilor țării.

UE susține numeroase proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, iar acest an va aduce mari provocări pentru noi toți, cu un impact enorm asupra activității economice, a comerțului, a veniturilor familiilor și bunăstării sociale. Este important pentru noi să revenim din această criză mândri de noi înșine”, a mai spus ambasadorul european.

Peter Michalko a mai spus că „UE sprijină cu fermitate reformele încă nerealizate, dar atât de necesare, demult râvnite de cetățenii moldoveni”.

„Domeniile fundamentale pentru societate care afectează activitatea de zi cu zi sunt justiția, statul de drept, democrația, standardele electorale și libertatea presei. Integritatea, transparența și lupta împotriva corupției trebuie să continue, iar societatea civilă trebuie să aibă sprijin și instrumente pentru a-i responsabiliza pe cei de la putere”, a menționat ambasadorul UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: