image
Sursa foto: Jurnal.md

Coaliția PD-PSRM, ca și făcută; Dodon: Ar putea funcționa până la viitoarele alegeri parlamentare din 2023

Dacă va fi creată o coaliție PSRM-PDM, cel mai probabil aceasta va funcționa până în 2023, iar cetățenilor le va fi transmis un mesaj că „în societate există o anumită stabilitate”. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la „Primul în Moldova”.

Totodată acesta a menționat că una dintre condiții pentru crearea viitoarei majorități cu PDM e că cei care au fost implicați în scheme pe timpul guvernării lui Plahotniuc, dar și cei care se ascund înafara țării - să ajungă la pușcării. În același timp, Dodon nu a suflat nicio vorbă de ce nici după 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu, Vladimir Plahotniuc nu este anunțat în căutare internațională.

De cealaltă parte, exponenții Blocului ACUM afirmă că o coaliție PD-PSRM e deja bătută în cuie, iar ceea ce apare acum în spațiul public sunt niște declarații coordonate de Dodon și Filip, care astfel pregătesc opinia publică în legătură cu formalizarea alianței.

Dodon a reiterat că „pentru a asigura o stabilitate”, PSRM poate să facă o coaliție cu PD.

„PD spun acum că se reformează. Vom vedea dacă într-adevăr este așa, pentru că știm că unii lideri au fost implicați în diferite scheme și dacă ei cred că vor face coaliție și vom închide ochii la niște fărădelegi din anii trecuți, acest lucru este imposibil. Nu vrem să creăm o majoritate parlamentară cu orice preț. De aceea vom avea niște discuții cu Pavel Filip la acest capitol”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai adăugat că dacă se va ajunge la o înțelegere, această majoritate parlamentară ar putea funcționa până la viitoarele alegeri parlamentare din 2023.

„Asta înseamnă o anumită stabilitate. Și dacă cele două partide găsesc limbă comună, apoi schemele nu se întorc. Cei care au făcut fărădelegi și se ascund în afara țării, dar și unii de aici – la pușcărie”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai menționat că dacă nu se va ajunge la o înțelegere, atunci se va merge pe actuala formulă de guvernare ori vor avea loc alegeri anticipate, ultimul scenariu fiind mai puțin probabil.

Cât privește remanierile din Guvern, președintele a specificat că „în timpul apropiat vor fi schimbați unii miniștri”. „Toți sunt buni, dar unii ar putea activa mai eficient, de aceea în cadrul unor ministere sunt necesare remanieri. Am vorbit și cu premierul. Structura Guvernului urmează a fi păstrată așa cum este acum: nouă ministere, doi vicepremieri. Dar unii miniștri, cel mai probabil în următoarele luni, vor fi schimbați”, a spus Igor Dodon.

„Majoritatea PSRM-PDM este deja bătută în cuie”

Solicitat de Jurnal md, Lilian Carp, deputat PAS, consideră că majoritatea PSRM-PDM este deja bătută în cuie.

„Ceea ce apare acum în spațiul public sunt niște declarații coordonate de Dodon și Filip, care astfel pregătesc opinia publică în legătură cu formalizarea acestei alianțe. În plus, consider că din PDM au ieșit exact atâtea persoane cât trebuie, pentru a face imposibilă o majoritate de dreapta, acest lucru urmând să fie utilizat și ca argument de PDM pentru a face alianță cu PSRM”, a declarat Lilian Carp.

Cât privește tragerea la răspundere a persoanelor care au fost implicate în scheme ilegale, deputatul consideră că aceștia nu vor ajunge la pușcării, așa cum amenință Dodon, deoarece împreună au fost implicați în unele scheme.

„Ceea ce fac acum – împart schemele și sferele de influență. Atât Dodon, cât și Pavel Filip, se cunosc încă din perioada guvernării comuniste. Ambii cunosc foarte bine schemele care au fost construite inclusiv cu aportul lor, pe parcursul anilor cât au fost la guvernare. Au tot ce le trebuie ca să fure în liniște în umbra acestei „procuraturi independente”, a conchis Carp.

De aceeași părere este și vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA Alexandru Slusari.

„Vedem că Igor Dodon bate palma cu Eugeniu Nichiforciuc, cu Vladimir Andronachi și alți oameni care anterior au fost în anturajul lui Plahotniuc. Nu cred în declarațiile acestuia că va fi tras la răspundere cineva din această tabără. Ba chiar mai mult, nu cred că Dodon dorește ca Vladimir Plahotniuc să revină în RM, pentru a putea fi tras la răspundere. Consider că acela știe prea multe despre Dodon ca să fie o prezență agreată aici”, a mai spus Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: