image
Sursa foto: PAS

Prima tentativă de învestire a Guvernului a EȘUAT; Cabinetul de miniștri Gavrilița nu a fost votat de Parlament

UPDATE 15:59 // Guvernul Gavrilița nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. Astfel prima tentativă de votare a executivului de către parlament a eșuat. Dacă eșuează și a doua tentativă, vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

„Nu am văzut nicio mână în sală. Zero voturi. Doamnă candidat, noi am îndeplinit solicitarea dvs.”, a comentat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi.

UPDATE 15:15 // Deputații au luat încă o pauză de jumătate de oră, de data aceasta la solicitarea PSRM.

UPDATE 14:38 // A fost anunțată o pauză la solicitarea grupului Pro Moldova.

UPDATE 13:53 // „Vom face tot posibilul să ajungem pe cale legală la alegeri anticipate”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

„Ieri seara au continuat să reclădească vechea lor grupare criminală organizată politic. În grabă adună semnături. (...) Încercați să veniți cu un Guvern toxic, o să-i spun Guvernul Chicu 2. Aceste guverne de cinci minute sunt un bluf pentru a amâna alegerile anticipate”, a spus Igor Grosu.

UPDATE 13:24 // Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, consideră că președintele Maia Sandu trebuie să propună astăzi un Guvern minoritar.

„Urgent să vină azi, nu mâine că va fi prea târziu, să propună azi un Guvern minoritar, cu mandat scurt”, a menționat Alexandru Slusari.

UPDATE 13:14 // Ședința Parlamentului continuă cu luările de cuvânt ale deputaților înainte ca programul de guvernare al Guvernului Gavrilița și garnitura de miniștri propusă să fie supuse votului.

UPDATE 13:02 // Sesiunea întrebări s-a încheiat. Șeful Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Vasile Bolea, anunță că lipsesc mai multe documente din pachetul depus la comisie de premierul desemnat, precum cazierul juridicar și copia actelor de identitate.

„Comisia e în imposibilitate de a stabili dacă acești domni corespund cerințelor legale”, a spus deputatul PSRM.

Astfel, comisia lasă la atitudinea plenului decizia cu privire la învestirea Guvernului.

„Legea nu prevede prezentarea acestor documente. Niciodată nu s-au solicitat astfel de documente. La învestitura Guvernului Chicu, acest domn de la tribună (n.r. - Vasile Bolea) a aflat după ce a votat cine sunt membrii Guvernului pentru care a votat”, a comentat Sergiu Litvinenco.

UPDATE 12:43 // Sesiunea de întrebări către candidați la funcția de ministru continuă. Spiritele s-au încins când socialistul Vasile Bolea l-a numit „dvoeșnik” pe Sergiu Litvinenco, candidatul la funcția pentru ministru al Justiției.

„Nu știu cine e „dvoeșnik”, eu care în viața mea nu am avut nicio restanță sau cineva care a picat de câteva ori examenul la avocatură”, a spus Litvinenco.

„Examenele le-am susținut și am primit licența de avocat. Aveți membri în această echipă care „na șaru” au primit diplome de masterat, fără să dea examen”, a venit cu replica Vasile Bolea.

UPDATE 11:47 // Deputatul PSRM Grigore Novac califică drept „populistă” măsura inclusă în programul de guvernare privind crearea unui Tribunal Anticorupție. Totodată, acesta a făcut referire la informații titrate de portaluri afiliate socialiștilor.

„Mințiți. Nimeni din familia mea nu sunt rude cu oameni odioși din MAI, cum scriu niște portaluri finanțate de socialiști. Nu am pe nimeni care să controleze la vamă. Mi-am făcut averea muncind cinstit. Cum a spus și colegul meu, vă vindeți dragostea pentru un teren”, i-a răspuns Gavrilița.

„Nu voi răspunde aberațiilor unui coleg devenit celebru prin căsătorii fictive pentru un teren în Stăuceni. Acest tribunal se va ocupa de corupția mare, de asta nu scăpați”, i-a răspuns și Sergiu Litvinenco.

UPDATE 11:35 // „Vreau să-l întreb pe domnul Litvinenco (candidat pentru funcția de ministru al Justiției) cum veți lupta cu marea corupție. Chiar și aici avem unii deputați care fac afaceri, unii se căsătoresc ca să obțină un teren la Stăuceni. Care vor fi acțiunile dvs. în legătură cu marea corupție, mai ales că unii chiar își vând și dragostea ca în romanul „Ion” al lui Rebreanu?”, a întrebat Lilian Carp (PAS).

„E o prioritate în programul de guvernare. Vom reforma Procuratura Anticorupție, astfel ca ea să devină un veritabil DNA, prin angajarea unor procurori integri”, a spus Sergiu Litvinenco.

gov.gov.

UPDATE 11:16 // Și PD anunță că nu va adresa întrebări. „Revin la propunerea mea. Haideți să terminăm cu acest exercițiu rușinos”, a îndemnat din nou Pavel Filip.

UPDATE 11:08 // Socialistul Bogdan Țârdea a întrebat premierul desemnat ce se va întâmpla cu legea miliardului.

„Mințiți oamenii și spuneți că puteți implementa această lege, dar nu spuneți că aceasta va duce la o destabilizare economică care îi va sărăci și mai mult”, a spus Natalia Gavrilița.

UPDATE 11:05 // Premierul desemnat și-a încheiat discursul. Urmează sesiunea de întrebări din partea deputaților.

Platforma DA a anunțat că nu va adresa întrebări premierului desemnat sau candidaților la fotoliile de miniștri.

„Platforma DA participă la acest absurd numai pentru respectul față cetățeni. Nu vom adresa nicio întrebare față de candidat”, a spus Alexandru Slusari.

UPDATE 10:37 // Premierul desemnat anunță că pledează pentru declanșarea alegerilor anticipate.

„Astăzi facem un pas pentru a le da oamenilor ce-și doresc. Avem nevoie de un Parlament responsabil care să genereze soluții pentru țară, pentru cetățeni, nu pentru cei care îi fură. Vă invit să plecați din Parlament, să o faceți pentru copiii voștri. Oamenii își vor țara înapoi, iar schimbarea începe cu un Parlament curat”, a spus Gavrilița.

„În caz că vom fi votați, ne asumăm gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate”, a adăugat premierul desemnat.

GavrilițaGavrilița

UPDATE 10:27 // Premierul desemnat Natalia Gavrilița își susține discursul de la tribuna centrală a legislativului, după ce prezentarea programului de guvernare propus de premierul desemnat Natalia Gavrilița a fost inclus pe agenda Parlamentului.

Înainte de aceasta, fracțiunea Partidului Șor și cei de la Pentru Moldova au părăsit ședința

„E un act de trădare în aceste vremuri extrem de grele. Nu vom asista la acest circ, deoarece mereu am dat dovadă de responsabilitate”, a spus Violeta Ivanov.

„Să nu ne batem joc de cetățeni, să parcurgem această procedură timp de cinci minute”, a propus liderul PD, Pavel Filip.

„Înțeleg că negocierile nocturne nu au dat rezultat. Toți vrem anticipate, dar noaptea alții fac negocieri, fură miliarde. Corect a spus președintele, dacă suntem maturi și consecvenți, epuizăm două tentative, apoi mergem la măria sa, alegătorul”, a menționat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

______

Cabinetul de miniștri propus de premierul desemnat al Natalia Gavrilița se va prezenta astăzi în fața Parlamentului pentru a cere votul de încredere.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită în direct.

Iată care este componența Guvernului propus, dar și Programul de guvernare „Moldova Bună”.

Natalia Gavrilița, prim-ministru

Viorel Cibotaru, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Rozalina Albu, ministrul Finanțelor

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției

Ion Luca, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Anatolie Nosatâi, ministrul Apărării

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Andrei Spânu, ministrul Economiei și Infrastructurii

Anatolie Topală, ministrul Educației, Culturii și Cercetării

Noutăţile partenerilor

comentarii: