image
Sursa foto: jurnal.md

Ann Linde, așteptată la Chișinău; O ședință a formatului „5+2” ar putea avea loc la Stockholm

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a încheiat o vizită oficială de două zile în Republica Moldova. În cadrul vizitei, el a analizat situația actuală în procesul de reglementare transnistreană și a pregătit terenul pentru următoarea vizită a Președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul suedez de externe, Ann Linde, în Republica Moldova, planificată pentru octombrie.

La Chișinău, Reprezentantul special s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului Igor Grosu, Prim-ministrul Natalia Gavrilița, Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski și Vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul separatist Vadim Krasnoselski și așa numitul ministru de externe, Vitali Ignatiev.

În discuțiile sale cu părțile, Mayr-Harting a făcut schimb de opinii cu privire la situația actuală în procesul de reglementare înainte de următoarea vizită a Președintelui în exercițiu al OSCE și a subliniat necesitatea de a avansa acest proces, precum și de a elabora noi propuneri comune. De asemenea, el a analizat potențialul de a realiza progrese în ceea ce privește aspectele cheie care îmbunătățesc viața oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv libertatea de mișcare, protecția drepturilor omului, transportul și asistența medicală.

De asemenea, aceste întâlniri au oferit o bună oportunitate pentru a discuta provocările actuale și viitoare, precum și perspectivele organizării unei reuniuni orientate spre rezultate în formatul „5+2”, în această toamnă. Reprezentantul special a salutat disponibilitatea părților de a participa la o astfel de reuniune „5+2” la Stockholm, pe care Președinția suedeză a OSCE este pregătită să o convoace.

În timpul vizitei sale, Reprezentantul special s-a întâlnit și cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: