image
Sursa foto: gov.md

Până la votarea în lectura a doua a bugetului rectificat, Guvernul s-a întrunit în ședință: 14 subiecte au fost discutate

După ce Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură proiectul de lege privind rectificarea bugetului pentru anul 2020, Guvernul s-a convocat în ședință și a discutat 14 subiecte.

În cadrul ședinței au fost avizate amendamentele propuse de deputați la proiectul de modificare a bugetului de stat pentru anul 2020. Din cele 46 de amendamente, prin care se solicită atât mijloace financiare cât și redistribuirea de alocații și propunerea de modificare a destinației unor mijloace financiare alocate administrației publice locale, miniștrii au susținut doar 8 amendamente, dintre care 7 integral și 1 amendament parțial. Guvernul nu a fost de acord cu amendamentele care prevăd tăierea bugetului destinat infrastructurii drumurilor, se arată în comunicat.

Guvernul a avizat pozitiv și unele amendamente înaintate de deputați pe pachetul de susținere a agricultorilor. În acest sens, au fost recepționate 11 amendamente, dintre care au fost avizate pozitiv doar acelea, care nu atrag costuri bugetare suplimentare.

În cadrul ședinței de astăzi s-a decis acordarea, în regim prioritar, a dreptului la servicii de reabilitare și recuperare pentru persoanele în vârstă, persoanelor cu dizabilități adulte, persoanele asigurate și veteranii care au pneumofibroze drept consecință ale COVID-19 în primele 9 luni după boală.

Cabinetul de miniștri a aprobat modelul uniformei și însemnele distinctive a Inspectoratului General de Carabinieri. Uniforma nouă va include un set de elemente noi (stofă, culoare, încălțăminte) și va fi creată după modelul european. Potrivit proiectului, trecerea la uniforma nouă se va efectua după epuizarea stocurilor existente.

A fost aprobat și Conceptul Sistemului informațional automatizat „Registrul electronic al angajaților” care presupune asigurarea evidenței persoanelor angajate în câmpul muncii. Sistemul va capta istoricul raporturilor de muncă și va facilita accesul la date în timp real, contribuind astfel indirect la combaterea fenomenului salariului „în plic” și a muncii nedeclarate.

„Registrul electronic al angajaților va viza nu doar sectorul bugetar. Ulterior, după ce va fi testat și implementat cu succes în sfera bugetară, va putea fi extins și în sectorul privat. S-a muncit mult la acest proiect, inclusiv am avut numeroase ședințe cu oamenii de afaceri care s-au expus asupra conceptului respectiv”, a subliniat Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: