image
Sursa foto: Pixabay

10 lucruri pe care sigur nu le știai despre crocodili și aligatori

Crocodilii sunt deseori confundați cu aligatorii, însă există câteva diferențe ușor de remarcat între cele două specii. Spre exemplu, mandibula unui aligator are formă de „U”, în timp ce mandibula unui crocodil este în formă de „V”.

O altă diferență între aligatori și crocodili este că cei din urmă au glande salifere (glande de eliminare a sării) pe limbă. Aceste glande modificate ajută crocodilii să tolereze viața în ape sărate, scrie descopera.ro.

Lucruri pe care sigur nu le știai despre crocodili și aligatori

Aligatorii și-au pierdut această îndemânare de a elimina sarea, tocmai de aceea preferă să trăiască în ape dulci.

1. Crocodilii își pot înlocui dinții

Atunci când un crocodil își pierde un dinte, acesta poate fi rapid înlocuit. Aceste reptile pot avea peste 8.000 de dinți pe timpul vieții.

2. Dinții crocodililor sunt vizibili mereu

Crocodilii mai au și dinți care le acoperă buza superioară și rămân vizibili atunci când gurile lor sunt închise.

crocodilcrocodil

3. Cum se răcoresc crocodilii

De asemenea, crocodilii nu transpiră. Așa că, pentru a se răcori, crocodilii își deschid gura, într-un proces asemănător gâfâitului.

4. Înotători foarte rapizi

În plus, crocodilii sunt înotători foarte rapizi, ceea ce îi ajută de fapt să-și prindă prada. Crocodilii pot înota cu până la 32 km/h și își pot ține respirația sub apă timp de aproape o oră. Pe uscat, crocodilii nu sunt la fel de îndemânați. Aceștia pot alerga doar cu 17 km/h pe distanțe scurte.

5. Pielea de crocodil este foarte rară

crocodilcrocodil

Totodată, vânătoarea de crocodili pentru pielea lor este ilegală, astfel că pielea lor este foarte rară. O geantă din piele de crocodil poate costa peste 10.000 de dolari.

6. Aligatorii au sânge cu proprietăți antibiotice

Serul sangvin al aligatorilor este incredibil de eficient și poate combate bacterii sau virusuri. Asta înseamnă că aligatorii care își pierd membrele în mlaștini scapă ușor și fără infecții.

crocodilcrocodil

7. Aligatorii își mănâncă puii

Una dintre cele mai mari amenințări pentru aligatorul american este chiar un alt aligator. Atunci când aligatorii se nasc aceștia sunt destul de mici pentru a fi o gustare „ușoară” pentru aligatorii mai bătrâni, notează Live Science.

8. În ciuda picioarelor scurte, aligatorii se pot urca în copaci

Aligatorii americani sunt cățărători surprinzător de pricepuți. Aceste reptile se pot urca în copaci pentru a găsi un adăpost mai bun sau pentru a-și lua prin surprindere prada.

9. Aligatorii au o mușcătură extrem de puternică

Un studiu din 2004 a arătat că aligatorii mari pot mușca cu o forță de 13.172 N (newton), astfel că aceasta este una dintre cele mai puternice mușcători înregistrate vreodată la un animal.

crocodilcrocodil

10. Aligatorii adoră fructele

Aceste reptile nu respectă cu strictețe un regim carnivor. Aligatorii se hrănesc și cu fructe de câte ori au ocazia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: