image
Sursa foto: archi.ru

Detalii despre negocierile de la Moscova: Rusia cere un preț de piață și achitarea datoriei de 700 de mil.de dolari

Negocierile moldo-ruse cu privire la livrarea gazelor naturale nu s-au soldat cu vreun rezultat, motiv pentru care există riscul ca, după 1 noiembrie, să fie sistată total furnizarea gazului din Federația Rusă în Republica Moldova. Despre aceasta scrie agenția rusească TASS, care face trimitere la surse apropiate procesului de negocieri.

Sursa menționează că partea rusească a propus „un preț de piață obiectiv”, cu o reducere suplimentară de 25%, însă, partea moldovenească ar fi insistat pe o reducere în jumătate a prețului, comparativ cu prețurile de piață. „În aceste condiții, există îndoieli cu privire la încheierea unui nou contract de livrarea a gazelor pe termen lung până pe 1 noiembrie. Și există riscuri mari pentru o sistare completă a furnizării gazelor rusești în Republica Moldova după această dată”, precizează sursa, citată de IPN.

TASS mai scrie că, din partea rusească, la negocieri au participat reprezentanții executivului și ai „Gazprom”, iar singura condiție pentru a beneficia de reducerea în mărime de 25% a fost achitarea în termen de trei ani a datoriei la gaze acumulate de Republica Moldova în anii precedenți, în valoare de 700 de milioane de dolari, cu excepția regiunii transnistrene.

Amintim că Republica Moldova importă gaze, conform prețului de piață – 790 de dolari pentru mia de metri cubi, în condițiile în care anul trecut se achita 148,87 de dolari pentru mia de metri cubi. În cadrul negocierilor cu „Gazprom”, autoritățile de la Chișinău ar solicita scăderea acestui preț. Natalia Gavrilița a declarat ieri în cadrul unei emisiuni televizate că acest preț este mai mare decât cel pe care l-ar putea obține Republica Moldova din surse alternative.

Premierul a mai relevat că guvernarea a început negocierile încă în vara anului curent și totul părea că decurge bine, dar la 30 septembrie, când expira vechiul contract rușii au solicitat prețul de piață, de 790 de dolari. Întrebată ce își doresc rușii în schimbul unui preț mai mic, premierul a declarat că nu poate oferi detalii atât timp cât sunt în procesul de negocieri, dar a lăsat să se înțeleagă că sunt condiții de natură politică.

comentarii: