image
Sursa foto: 123rf.com

Raport ONU: Temperaturile medii vor crește cu cel puțin un grad în următorii cinci ani

Oamenii de știință de la Organizația Meteorologică Mondială, din cadrul Națiunilor Unite, au făcut publice o serie de predicții legate de temperaturile pe care le vom experimenta în următorii cinci ani, notează Science Alert. La baza acestei predicții se află faptul că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din istorie.

Cercetătorii explică faptul că există șanse foarte mari ca temperaturile medii să crească cu cel puțin un grad Celsius față de perioada preindustrială în următorii cinci ani. De asemenea, aceștia au mai calculat și o șansă de 20% pentru o creștere a acestor temperaturi cu 1,5 grade în cel puțin unul dintre ani.

Raportul arată faptul că între 2020 și 2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate cu 0,91 – 1,59 grade Celsius față de temperaturile de dinaintea Revoluției Industriale. De asemenea, această creștere va afecta majoritatea regiunile, exepțiile fiind localizate în emisfera sudică.

„Acest studiu arată, cu un nivel ridicat de competență științifică, provocarea enormă care necesară atingerii țintei Acordului de la Paris privind schimbările climatice, acela de a avea o creștere a temperaturilor globale în acest secol de sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii până la 1,5 grade”, explică Petteri Taalas, secretarul general al Organizației.

„Datorită duratei foarte lungi de viață a dioxidului de carbon în atmosferă, impactul scăderii emisiilor din acest an nu este de așteptat să reducă concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon care conduc la creșterea temperaturilor globale”, mai adaugă acesta, citat de descopera.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: