image
Sursa foto: Foto simbol

VIDEO: În ultimii zece ani, Republica Moldova a devenit cu 214 școli mai săracă

În ultimii zece ani, Republica Moldova a devenit cu 214 școli mai săracă. Anume atâtea instituții de învățământ și-au închis ușile în această perioadă, arată datele Ministerului Educației. Două au fost închise în anul curent. De 1 septembrie clopoțelul nu a răsunat nici la școala din Alexeevca, raionul Florești. Se închide școala - moare și satul, susține primarul. Mai ales că localitatea este părăsită în continuare de oameni. Aceștia pleacă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun.

Economic, nu mai era logic să fie întreținută o școală cu două etaje pentru opt elevi, așa că Direcția de educație din Florești a decis să închidă instituția din satul Alexeevca. Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, de când a fost construită, pe holuri nu se mai aud glasurile copiilor. Echipa noastră de filmare a fost prima care i-a pășit pragul de la începutul noului an școlar.

Sala festivă s-a transformat într-un mare depozit de mobilă, iar cărțile se prăfuiesc pe rafturi. Primarul satului spune că va lăsa totul așa cum este, în speranța că cineva poate va mai avea nevoie de școală - apropo una bine dotată. Cantina este funcțională, sistemul de încălzire a fost schimbat, iar acum patru ani au fost puse și geamuri moderne.

În ultimii ani, la școală activau doar trei profesori și câțiva angajați din rândul personalului auxiliar, fiind deschise patru clase primare. Acum, toți s-au împrăștiat prin lume. Unii au găsit de muncă la Florești, iar alții au plecat peste hotare.

Se închide școala, moare și satul, crede primarul Pantelei Mâța. Mai ales că de lucru în localitate nu este. Tinerii fie deja au plecat în străinătate, fie își fac planuri. „Noi știm deja experiența a două sate, Chirilovca și Rădulenii Noi. Nu mai e acolo nimic deja. În Dumitreni mai avem 13 copii, la anul cred că o închid și pe aceea. O să ne înghite Floreștiul și pe noi, simțim", afirmă primarul.

Așa că puținii copii care au mai rămas în sat merg acum la școala din Florești.

Cu câțiva ani în urmă, în sat a fost închisă și o grădiniță. Primăria nu a avut bani pentru a o mai întreține. Acum speră ca măcar să o poată transforma într-o sală de sport.

Până atunci, soarta școlii și a grădiniței din sat rămâne necunoscută. De altfel, nu este singura localitate din țară care se confruntă cu astfel de probleme. În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost închise 214 instituții de învățământ general primar și gimnazial. Într-un răspuns al Ministerului Educației pentru Jurnal TV se arată că deciziile de închidere au fost luate de către administrațiile publice locale. Clădirile rămân în gestiunea acestora și nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele educaționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: