image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Tot mai mulți refugiați din Ucraina simt nevoia să-și sprijine conaționalii, făcând voluntariat

Refugiații ucraineni simt nevoia să-și sprijine conaționalii, făcând voluntariat. Este și cazul Tatianei Malîșeva din Kiev, care de trei luni trăiește în Edineț. Indiferent că e marți sau duminică, și-o dedică altor refugiați. Sortează haine și pregătește pachete cu produse de primă necesitate, are grijă ca toți să mănânce gustos și sănătos. „Este foarte important să realizezi că cineva are nevoie de tine”, spune femeia.

Tatiana Malâșeva a fugit din Kiev când orașul era puternic atacat de către ruși. Femeia își amintește că era groaznic, și a fost nevoită să petreacă mai multe zile și nopți în subsol.

„ Pe 6 martie am avut jubileu, 65 de ani, și am sărbătorit în subsol. Vecinii mi-au copt un tort, au decorat subsolul. Așa am simțit și eu sărbătoarea... Nu o voi uita niciodată" , spune femeia.

Copiii și cinci nepoți i-au rămas în Ucraina, iar bărbații din familia ei au luat arma în mână. Cu o sănătate șubredă, femeia a decis să vină într-un loc liniștit. Pe 9 martie a ajuns în orașul Edineț. Ca orice alt refugiat, venea la un centru specializat pentru a primi ajutoare. Apoi a făcut cunoștință cu mai multe femei, care au fugit din Bucea, Gostomel și din alte localități distruse de ruși. Le-a aflat istoriile tragice și asta a motivat-o să-și ajute conaționalii.

„Când am venit aici, nici nu puteam dormi... Apoi mi-au propus să fac voluntariat. După discuțiile cu fetele de aici, mereu plângeam. Eu povesteam ceva, ele plângeau. Și invers. Mereu erau lacrimi."

De luni și până duminică, Tatiana Malîșeva face voluntariat la centrul regional pentru refugiați din Edineț. Sortează haine, pregătește pachete cu produse alimentare, face curat. Chiar dacă e mult de lucru, obișnuiește să ia acasă jucării donate de oameni, ca să le repare.

Le iau în pungi. Acasă le spăl, le vopsesc, le repar. Jucăria trebuie să fie frumoasă."

Femeia pregătește mâncare și pentru persoanele defavorizate din Edineț.

„De exemplu, borș roșu și supă de mazăre. Terciurile sunt foarte bune. Acasă niciodată nu am mâncat terci de orz, iar aici - cu cea mai mare plăcere."

Tatiana Malîșeva povestește că recunoștința oamenilor îi dă puteri să-și continue munca.

„E plăcut când cineva îți spune „mulțumesc”. Înseamnă că cineva are nevoie de tine. Sunt gata să înnoptez aici, doar ca să ajut pe cineva, să fiu în comunitate. Pentru că aici mă simt ca într-o familie. Ne iubesc aici."

Refugiații din Edineț beneficiază de produse alimentare și de igienă gratuite din partea Asociaţiei Obștești de Educare a Adulţilor „Prutul de Sus”. Majoritatea produselor sunt donate de Austria.

Noutăţile partenerilor

comentarii: