image
Sursa foto: jurnal.md

Anul trecut, 128 de copii din RM au încercat să-și pună capăt zilelor

Pe parcursul anului trecut, de către minori şi cu participarea acestora au fost săvârşite 664 infracţiuni.

Doar în prima lună a anului 2020, societatea a fost zguduită de zeci de omoruri săvărșite cu o deosebită cruzime. Unul dintre cazuri, uciderea unui copil de 12 ani de un alt copil, a bulversat opinia publică.

Conform datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe parcursul anului 2019, de către minori şi cu participarea acestora au fost săvârşite 664 de infracţiuni.

În Republica Moldova, în 2019, de către minori au fost săvârșite patru omoruri, două în capitală și câte unul la Basarabeasca și la Soroca.

Din cele 664 de infracțiuni comise de către și cu implicarea minorilor, 177 de copii au comis infracţiuni în grup, iar dintre aceștia 120 de copii le-au comis în grup cu semenii lor.

În instituţiile de învăţământ au fost înregistrate 179 de cazuri de violență

În urma autosesizărilor angajaţilor Poliţiei, sesizărilor parvenite din partea părinţilor, profesorilor şi altor persoane, în cadrul subdiviziunilor subordonate ale IGP au fost înregistrate 179 de cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ. Dintre acestea, profesori față de elevi - 14 cazuri și invers, elevi față de profesori, la fel 14 cazuri. Între semeni – 149 de cazuri, violenţă psihică - 22 de cazuri, violenţă fizică - 125 de cazuri, violenţă sexuală – două cazuri.

Pe 11 decembrie 2019, Comisia securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului a avizat proiectul de lege propus de către fostul ministru al Educației, Monica Babuc, al cărui scop este de a oferi instrumente de protejare a cadrelor didactice. Potrivit proiectului de lege, acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate drept acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68.000 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani. În ultimii doi ani, în presă au apărut zeci de înregistrări video și audio în care copiii din grădinițe sau școli sunt loviți sau umiliți pentru ca, într-un final, acele cadre didactice să fie pedepsite doar cu demisia.

Zece copii sub 13 ani au dorit să-și pună capăt zilelor în 2019

Acum o săptămână, o fetiță de 11 ani s-a strangulat în podul casei într-o localitate din raionul Grigoriopol. Presa din regiunea Transnistreană scrie că fata a lăsat și un bilet de adio în care-și roagă părinții să nu învinuiască pe nimeni pentru moartea ei și să-și continue viața fără ea.

În total, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 128 de cazuri de tentativă de suicid, dintre care 92 fiind fete și 36 - băieți, cu vârsta cuprinsă după cum urmează: sub 13 ani – 10 copii; între 13-16 ani – 73 de copii; între 16-17 ani – 45 de copii.

Motivele pentru care aceștia au recurs la tentativă de suicid sunt: neînțelegeri în familie – 40; dragoste – 34; răzbunare – 9; boală incurabilă – 4; determinare la tentativă de suicid - 2; situația financiară - 1. În 38 de cazuri nu a fost posibil de stabilit motivul tentativei de suicid, concluzionează autorii raportului.

Irina Novac, psiholog-consilier: „Copiii recurg la suicid fiind dominaţi de emoţii”

„Suicidul este o formă de fugă, iar moartea este percepută ca fiind o formă foarte uşoară de a scăpa de frică şi probleme. Copiii recurg la suicid fiind dominaţi de emoţii. Ei nu realizează că mor, considerând că aşa vor trece peste problemele cu care se confruntă. Principala cauză a suicidului este frica de a se confrunta cu realitatea, care este de cele mai multe ori foarte dură, atât pentru copii, cât şi pentru maturi. Copilul victimă este cel mai slab din punctul de vedere al apărării, iar o traumă trăită şi nedepăşită va persista pe tot parcursul vieţii.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: