image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Spânu: 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom, va fi alocată pentru plata datoriei Moldovagaz către Gazprom

1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom, va fi alocată pentru plata datoriei Moldovagaz către Gazprom. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spânu în această seară în cadrul unei conferințe de presă.

„Vom face tot ce e necesar pentru a nu admite sistarea furnizării gazelor. Ne-am asumat un angajament serios pentru a pregăti RM de orice criză energetică și vom continua să lucrăm în acest sens. Menționez că modul de plată al consumului curent nu a fost parte a negocierilor noului contract, ci face parte din prevederile deja existente în contractele precedente. Actualul Guvern tratează securitatea furnizării gazului cu toată responsabilitatea. Vom face tot posibilul pentru a nu admite sistarea de gaze naturale în ciuda unor speculații recente”, a declarat Andrei Spânu

Vicepremierul a menționat că pe parcursul acestei săptămâni autoritățile vor propune spre consultări publice modificări la Legea gazului care vor permite ca pe viitor RM să fie mai pregătită cu resurse energetice.

„Am făcut rectificări la bugetul pentru anul 2021. Conform dispoziției Comisiei Situației Excepționale, unde s-au alocat un miliard și 700 de milioane de lei pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului pentru luna octombrie, iar un miliard și 400 de milioane de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie”, a spus vicepremierul.

Proiectul de modificare a bugetului și alocarea acestei sume de un miliard 700 de milioane către Energocom va fi votat în lectura a doua la următoarea ședință a Parlamentului și, ulterior, banii vor fi disponibili.

„Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesiune a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata pentru gazele naturale. Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz, cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul consumat”, a adăugat Andrei Spânu.

Amintim că la momentul actual datoria Moldovagaz către Gazprom e de 74 278 446,91 de dolari. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Noutăţile partenerilor

comentarii: