image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția SA „Cariera Micăuți” la solicitarea deputaților de a fi stopată exploatarea ilegală a carierei: „Este un abuz”

Avocatul Andrei Iosip susține că, pe 12 aprilie, deputatul Alexandru Slusari ar fi pătruns ilegal pe teritoriul SA „Cariera Micăuți” și ar fi blocat abuziv activitatea entității. Or, potrivit lui, aceste fapte au avut loc în lipsa unor acte justificative prin care să se impună Carierei Micăuți sistarea activității de extragere a zăcămintelor sau stoparea lucrărilor de prelucrare și valorificare a produsului obținut anterior.

Avocatul a relevat că la insistența deputaților Alexandru Slusari și Lilian Carp, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a aplicat drept măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei, ca și bunuri ale persoanei supuse controlului, însă fără a identifica proprietarul de drept al acestora.

„Comisia de anchetă a modului de exploatare a carierei este, în viziunea noastră, o platforma organizată de unii deputați pentru a influența activitatea autorităților statului, instanțelor de judecată, în vederea sistării activității Carierei Micăuți, iar în caz de necesitate să meargă nemijlocit la Carieră și să stopeze activitatea, așa după cum am fost martorii evenimentelor de ieri, care cu atâta fast au fost transmise live”, a menționat avocatul, citat de IPN.

Potrivit lui, excavatoarele de pe teritoriul carierei nu sunt proprietatea acesteia și, respectiv, nu puteau fi sigilate.

De asemenea, acesta afirmă că prezența inspectorilor din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului la SA Cariera Micăuți este în afara legalității pentru că verificările ar fi fost efectuate în lipsa delegației de control valabilă, în acest sens fiind indicată delegația de control din 15 august 2020, a cărei valabilitate stabilită prin lege este de cinci zile.

Amintim că luni, 12 aprilie, deputatul PAS, Lilian Carp, și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari s-au deplasat la carieră și au cerut ca lucrările de extracție să fie stopate, deoarece au loc ilegal. Ajunși la fața locului, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au spus că teritoriul carierei va fi sigilat, iar lucrările vor fi oprite. Numai că, după plecarea deputaților, muncitorii au reluat extragerea pietrei. În cele din urmă, au fost sigilate doar mașinile de lucru, nu și intrările pe teritoriu.

„Au fost constate multiple încălcări ale legislației cum ar fi lipsa proiectului, lipsa evaluării zăcămintelor, faptul că lucrările aveau loc pe teritoriul autorităților publice locale, la terenuri nu a fost schimbată destinația, se extrage piatra de la terenul agricol”, a declarat Alexandru Slusari.

Responsabilii de la Protecția Mediului au menționat că sesizări referitoare la activitatea ilegală a carierei au început să apară încă în luna august 2020. Aceștia au argumentat că nu au întreprins acțiuni din cauza pandemiei de Covid 19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: