image
Sursa foto: coe.int

Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul CoE: Suntem îngrijorați de anularea alegerilor din RM

Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, Gudrun Mosler-Törnström, și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Curții de Apel Chișinău de a susține nevalidarea alegerilor din Chișinău.

Într-o declarație a instituției europene se spune că acest subiect va fi discutat în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului autorităților locale și regionale care va avea loc pe 28 iunie la Istanbul.

„Transparența, imparțialitatea și independența sunt părți integrante ale patrimoniului democratic european. Acestea includ toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile postelectorale. Respectarea rezultatelor alegerilor autentice este de o importanță primordială pentru stabilitatea democratică a unei țări și a Europei în ansamblu. Hotărârea Judecătoriei din Chișinău de a nu valida rezultatele alegerile din 3 iunie și respingerea recursului depus de către Andrei Năstase, care a câștigat aceste alegeri, de către Curtea de Apel Chișinău, ridică numeroase probleme, în special legate de aceste valori de bază ale tradiției electorale și democratice europene ", a declarat președintele Congresului.

Mai mult, oficialul european atrage atenția că Congresul a monitorizat alegerile locale din 20 mai la Chișinău, Bălți și alte cinci localități și le-a considerat în conformitate cu standardele democratice.

„Nevalidarea rezultatelor scrutinului din 3 iunie a surprins și a ridicat întrebări cu privire la transparență și proporționalitate. Rapoartele despre deciziile instanțelor sunt un semnal îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situația dificilă a democrației locale la care Chișinăul se confruntă deja de o mare perioadă de timp”, a mai spus Gudrun Mosler-Törnström.

Noutăţile partenerilor

comentarii: