image
Sursa foto: tribuna.md

Chiril Moțpan: Înainte de a fi ridicați profesorii turci, la SIS a avut loc o întâlnire între Botnari, Jizdan și Harunjen

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, susține că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, când au fost ridicați din stradă cei șapte profesori turci, care ulterior au fost trimiși cu un avion în Turcia, a avut loc o ședință la care a participat șeful de atunci al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, ministru de interne de atunci, Alexandru Jizdan, și ex-procurorul general Eduard Harunjen.

Ulterior, au urmat acțiuni care au implicat și forțele Poliției, spune parlamentarul, transmite IPN.

„Imediat au fost sechestrați, furați, luați din stradă cetățenii turci și cu un avion expediați în Turcia. (...) Deci, domnul Botnari nu poate să răspundă de unul singur față de această mare rușine pe care o trăim împreună”, a afirmat parlamentarul la TV8.

„Trebuie să constat că s-a produs o crimă în acea zi, o crimă pe care autoritățile de atunci și de astăzi nu vor să o elucideze. Ea trebuie analizată sub toate aspectele, de aflat toate circumstanțele în care s-a produs această dramă a acestor șapte cetățeni. Se întâmplă pe fundalul unei injustiții totale”, a adăugat Moțpan.

Deputatul PAS Oazu Nantoi este de părere că cetățenilor Republicii Moldova li se propune o pistă falsă prin care se spune că Vasile Botnari ar fi singura persoană care ar fi pus la cale extrădarea cetățenilor turci.

Oazu Nantoi susține că cetățenii nu trebuie să uite de către cine a fost promovat în diferite funcții, inclusiv de șef la SIS, Vasile Botnari și anume de către Partidul Democrat. Potrivit lui, pe atunci în Moldova la guvernare era un binom format de liderul democrat Vladimir Plahotniuc și președintele Igor Dodon și că ambii s-ar face responsabili de evenimentele legate de profesorii turci.

Precizăm că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, este cercetat penal pentru depășirea atribuțiilor în cazul expulzării profesorilor turci. Alți doi ex-vicedirectori ai Serviciului și șefa Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: