image
Sursa foto: alamy.com

Judecătorii din Comrat, cu averi de-a dreptul fabuloase // VIDEO

Case de milioane, apartamente sau maşini de mii de euro au mulți funcționari din Republica Moldova. S-au pricopsit cu averi fabuloase și unii magistrați de la Judecătoria Comrat, dar și de la Curtea de Apel Comrat. Am răsfoit declarațiile de avere și interese pentru anul trecut, depuse de către judecători, pentru a vedea de ce averi se bucură. Fiind la fața locului, unii dintre magistrați au avut emoții când i-am întrebat despre câştiguri.

Fostul procuror Valeriu Hudoba a fost numit judecător la Comrat în iulie 2016, pe un termen de cinci ani. În declarația de interese și avere pentru anul 2020, Valeriu Hudoba a indicat un salariu de 287. 013.65 de lei. Soția sa a încasat un venit anual de peste 50 de mii de lei. Cam patru mii de lei pe lună. Hudoba a raportat în declarația de avere două firme fondate de soția sa. Am încercat să aflăm detalii și ne-am deplasat la Judecătoria Comrat. Surprins, Valeriu Hudoba a refuzat să vorbească cu noi.

Ulterior, magistratul ne-a invitat în birou, ne-a întrebat repetat ce vrem să aflăm și abia după ce l-am anunțat că ne interesează amănunte privind declarația lui de avere și interese, a acceptat să vorbească. Oficial, familia Hudoba a primit anul trecut o donație de 100.000 de lei de la mama sa, Parascovia Terzi, pensionară.

Nu putem trece cu vedere că și în anii precedenți, judecătorul a raportat ajutoare generoase de la mama sa. De exemplu, pentru anul 2017 magistratul a raportat o donație de 200 de mii lei. Pentru anul 2018 - 28 de mii euro, cam 600 mii lei, iar pentru anul 2019 - 140 mii lei. Hudoba a devenit judecător în iulie 2016, după ce anterior a fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție și procuror adjunct interimar al Procuraturii Unității teritorial administrative ”Gagauz-Yeri”. Deși, în ultimii cinci ani a activat doar în instituțiile de drept, magistratul a reușit să-și procure opt terenuri intravilane. Două le-a procurat în anul 2019, cu 100 de mii de lei. La capitolul bunuri imobile, familia Hudoba arată că și-a procurat o casă de 320 metri pătrați, evaluată la 450 mii lei, două apartamente și un garaj.

Casa lui Hudoba se află într-un sector privat din centrul orașului Comrat. Și pentru că magistratul și-a îngrădit locuința cu un gard înalt, am fost nevoiți să ridicăm Drona. De sus observăm că judecătorul se află în plin proces de construcție. Casa a fost construită de la zero în ultimii doi ani. În orașul Comrat, familia Hudoba este proprietară a 17 spații comerciale.

Dar să le luăm pe rând. În anul 2015, judecătorul a intrat în posesia unui spațiu comercial de 81 metri pătrați, amplasat într-o piață din orașul Comrat, unde soția magistratului, Ala Hudoba, avea două magazine, în care vinde încălțăminte. În 2016, imediat după ce Hudoba a devenit judecător, familia lui cumpără alte 11 spații comerciale în aceeași piață. Hudoba a devenit proprietarul unui teren de 25 de ari și al construcțiilor aflate pe el, cu o suprafață totală de 652 de metri pătrați. Valoarea cadastrală a terenului și a construcțiilor la acea vreme era evaluată la peste 2,7 milioane de lei. Terenul și cele 11 construcții reprezintă de fapt piața comercială din Comrat, numită de localnici ”Piața Bugeac”. Pe teritoriul ei sunt amplasate mai multe magazine administrate de Ala Hudoba. Drept dovadă sunt și anunțurile lipite pe pereții pieței.

Chiar dacă soția sa deține afaceri în comerț, administrează o piață comercială, unde dă cu chirie încăperi, magistratul nu indică în declarația de avere nici dividende, nici venituri încasate din darea în locațiune a spațiilor respective. Hudoba spune că a completat declarația sa de avere din spusele soției și nu știe nimic despre activitatea acestor companii.

Dacă accesăm informații despre compania SRL "Miverd" aflăm că Ala Hudoba este singurul fondator și admnistrator cu întreg pachetul de acțiuni. La cea de-a doua companie, SRL"Asvini", soția magistratului deține 50 la sută din acțiuni. Pe teritoriul pieței din Comrat se construiește acum, din temelie, un magazin pentru încălțăminte, iar vânzătorii ne-am comunicat că totul aparține soției judecătorului. Hudoba nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, însă ne-a precizat că și socrii săi sunt antrenați în construcția noului magazin.

Colegul lui Valeriu Hudoba din aceeași instanță, Vasilii Hrapacov, a fost numit în funcție la sfârșitul anului 2013. În declarația de avere și interese pentru 2020, Vasilii Hrapacov arată un salariu de 306. 211.38 de lei, un venit obținut din activitatea didactică, de peste șase mii de lei, dar și alte 18 mii lei obținute din alte surse. Hrapacov nu indică nimic de soția sa, deși în declarațiile anterioare, acesta scria că soția activa în Parlament. Familia Hrapacov deține două terenuri. Mai exact, magistratul a primit gratuit în 2017 un teren agricol de opt ari, dar și un apartament de 68 de metri pătrați, cu titlu gratuit, cu o valoare cadastrală de aproape 200.000 de lei. Ulterior, în 2019, magistratul obține la fel cu titlu gratuit un garaj de 33 metri pătrați, evaluat la peste 47 mii lei. Am încercat să obținem de la el o explicație, însă personalul din cadrul Judecătoriei Comrat ne-a declarat că acesta nu se află în instanță. Ulterior, l-am găsit la telefon. Hrapacov ne-a spus că locuiește în casa cumnatei sale, care este plecată cu traiul în Rusia.

Vasilii Hrapacov afirmă că nu are destui bani pentru a-și procura propria locuință.

Am aflat că pe numele magistratului Hrapacov există o plângere penală din partea unui locuitor al orașului Comrat. Cetățeanul a filmat vizita sa la Inspectoratul de Poliție Comrat, unde a depus plângerea, și a postat-o pe rețele de socializare.

Șeful Inspectoratului de Poliție Comrat, Nicolai Tomailî, ne-a confirmat că există o plângere din partea unui locuitor al orașului, nemulțumit de activitatea magistratului Vasilii Hrapacov, fără a oferi detalii.

Magistratul Hrapacov știe despre existența unei plângeri pe numele său, însă afirmă că acest nu-l deranjează.

La capitolul bunuri mobile, Vasilii Hrapacov arată un autoturism Hyndai Tucson, procurat în anul 2019 cu 190 de mii de lei. Președintele interimar al Curții de Apel Comrat, Grigori Colev, a fost numit în funcția de judecător în iunie 2007. În declarația de avere și interese pentru 2020, el arată un salariu de 386. 314.70 de lei, iar soția sa, care este executor judecătoresc, a ridicat un salariu de 123. 295.44 de lei. Familia Colev a obținut alte opt mii de lei din alte surse. Oficial, magistratul este posesor al opt terenuri agricole. În 2020, Colev și-a procurat un apartament de 69 metri pătrați, cu 438 mii lei și, un loc de parcare, de 13 metri pătrați, fără a indica prețul. Pentru a discuta cu Grigori Colev, ne-am deplasat la Curtea de Apel Comrat. Inițial, el a acceptat să ne vorbească, dar după ce a înțeles că ne interesează achizițiile făcute în 2020, a refuzat discuția, afirmând că are emoții.

Deși în ultimii 14 ani, magistratul nu a indicat alte venituri, averea familiei s-a extins pană la trei apartamente și un garaj. Colev a beneficiat de o donație. El este stăpânul unei case de 119.6 de metri pătrați, în valoare de 46.314 de lei. Judecătorul spune că toate imobilele au fost procurate din salariu.

La capitolul bunuri mobile, Colev a indicat o mașină Toyota Avensis, procurată în anul 2013 cu 50 de mii de lei. Colegul său din aceeași instanță, Afanasi Curdov, a devenit magistrat în aprilie 1995. În declarația de avere și interese, Curdov a indicat un salariu de 322. 841.30 de lei, dar și un venit de 68. 881.09 de lei, obținut de soția sa. Curdov beneficiază de pensie - 153.479.04 de lei. La capitolul bunuri imobile, familia magistratului indică două terenuri intravilane, un apartament, un garaj și o construcție.

La capitolul bunuri mobile, magistratul indică un BMW x5, cumpărat cu 100 mii lei. Cam cinci mii de euro.

Magistratul Afanasi Curdov deține Diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii și gradul doi de calificare al judecătorului. Colegul său de instanță, Serghei Gubenco, a fost numit judecător în iunie 2004. În declarația sa de avere și interese, Gubenco a indicat un salariu de 311. 068 de lei, iar soția sa a indicat un salariu de 136 466 de lei. Familia Gubenco este proprietară a două apartamente, dar și a unui garaj. Serghei Gubenco a fost cercetat în așa numita ”spălătorie rusească”. Mai exact, el a dispus pe 14 decembrie 2010 încasarea a 200 de milioane de dolari, inclusiv de la Victor Agapiev, indicat ca fiind locuitor al satului Congaz. Dosarul a fost însă nimicit pe 25 februarie 2014, exact când, la solicitarea președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a început colectarea informațiilor despre fenomenul „spălării banilor” prin intermediul instanțelor din Republica Moldova. În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Serghei Gubenco. Peste patru ani, în octombrie 2020, judecătorul a fost repus în funcție. Gubenco a cerut să primească salariile pentru patru ani. Am încercat să discutăm cu Serghei Gubenco, el însă ne-a respins solicitarea.

Serghei Gubenco, vizat în ”spălătoria rusească”, a solicitat calcularea și achitarea salariului pentru perioada suspendării în funcție, după ce CSM a decis repunerea acestuia. Potrivit unor calcule, acesta urma să încaseze din contul statului circa un milion de lei pentru perioada suspendării din funcție. Prima instanță și instanța de apel au admis cererea și i-au dat dreptate. Astfel, cauza a ajuns la CSJ, după ce CA Comrat și CSM au depus recurs. CSJ a admis recursurile, a casat integral hotărârile instanțelor inferioare și a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată a lui Gubenco, printr-o hotărâre irevocabilă. Am încercat repetat să discutăm cu magistratul, însă acesta a zis că nu vorbește cu noi, deși nu era implicat în vreun proces de judecată.

Ulterior, l-am găsit la telefon, însă și de această dată Gubenco a refuzat să vorbească cu noi.

Soția judecătorului, Ludmila Gubenco, este șeful Secției resurse umane a Direcției de poliție a autonomiei găgăuze. Acum doi ani, și-a angajat fiul în aceeași instituție. Am încercat să aflăm de la Ludmila Gubenco dacă există un conflict de interese sau nu și ne-am deplasat la sediul poliției din Comrat.

Polițiștii din Unitatea de Gardă au confirmat că fiul magistratului lucrează în poliție.

Sediul poliției din Comrat este împânzit cu camere video, iar odată ce funcționara a văzut că o așteptăm să ne facă declarații, a insistat prin colegii din Unitatea de Gardă să plecam din clădire sub orice formă.

L-am sunat pe șeful Direcţiei de poliţie a UTA Gagauzia, Oleg Cebotari, pentru a-i permite colegei sale, Ludmila Gubenco, să vorbească cu noi, dar și să aflăm detalii despre angajarea fiului ei în poliție. Cebotari ne-a recomandat să scriem o cerere și să o expediem cancelariei poliției din Comrat.

Recent pe rețelele de socializare a apărut un video, în care Ludmila Gubenco este implicată în activitate de comercializare a produselor din propriul magazin aflat în orașul Comrat. Autorul filmării accentuează că soția magistratului Serghei Gubenco nu respectă normele pandemice. Aceasta vinde fără a fi echipată cu mască și mănuși.

Am încercat repetat să discutăm cu soția magistratul Serghei Gubenco și am sunat-o la numărul de telefon personal, afișat pe site-ul IGP.

Oamenii din localitate care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au declarat că magazinul aparține familiei Gubenco. În acte apare nora acesteia. Informația este confirmată și de vânzătoarea din magazin.

În declarația de avere, magazinul familiei nu se regăsește. Oficial, familia Gubenco deține doar un automobil Mitsubishi Asx din anul 2011 și cumpărat în același an, fără a indica suma. Pe siteurile de specialitate, o astfel de mașină costă în jur de zece mii de euro. Mașina familiei Gubenco am găsit-o parcată la sediul poliției din Comrat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: