image
Sursa foto: Profimedia Images

Armata chineză a publicat un clip cu simularea unui atac asupra unei baze ce pare a fi a SUA

Forțele aeriene ale Chinei au publicat un videoclip care arată bombardiere H-6, cu capacitate nucleară, care simulează un atac asupra a ceea ce pare a fi baza forțelor aeriene americane Andersen de pe insula Guam, în condițiile în care tensiunile regionale continuă să crească.

Videoclipul, lansat sâmbătă pe contul Weibo al Forţei Aeriene a Armatei de Eliberare a Poporului, a venit în timp ce China a efectuat o a doua zi de exerciţii în apropierea Taiwanului, pentru a exprima dezaprobarea Beijingului faţă de vizita unui înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA la Taipei.

Guam găzduieşte mari facilităţi militare americane, inclusiv baza aeriană, care ar fi cheia pentru a răspunde la orice conflict din regiunea Asia-Pacific.

Videoclipul forţelor aeriene chineze de două minute şi 15 secunde, cu muzică solemnă şi dramatică, arată bombardierele H-6 care decolează dintr-o bază din deşert. Videoclipul se numeşte „Zeul războiului H-6K intră în atac!”

La jumătatea drumului, un pilot apasă un buton şi lansează o rachetă într-o zonă care nu este numită. Zona unde este lasată a cărei imagine de satelit este afişată, arată exact ca baza americană, deşi nu este denumită. Muzica se opreşte brusc pe măsură ce apar imagini aeriene ale unei explozii.

„Suntem apărătorii securităţii aeriene a patriei; avem încrederea şi capacitatea de a apăra întotdeauna securitatea cerului patriei ”, se precizează în descrierea videoclipului.

Collin Koh, cercetător la Institutul de Apărare şi Studii Strategice din Singapore, a declarat că videoclipul vizează evidenţierea capacităţile tot mai mari a Chinei în misiuni pe distanţe lungi.

„Videoclipul este menit să-i avertizeze pe americani că chiar şi poziţiile presupuse sigure, cum ar fi Guam, ar putea fi ameninţate atunci când izbucnesc conflicte legate de focarele regionale, fie că este Taiwan sau Marea Chinei de Sud”, a spus el.

H-6K este cel mai recent model de bombardier, care se bazează pe Tu-16 sovietic de epocă din anii 1950.

Noutăţile partenerilor

comentarii: