image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Dodon și Krasnoselski au discutat despre posturile din Zona de Securitate: „I-am mulțumit pentru abordarea constructivă”

Președintele Igor Dodon anunță că a discutat la telefon cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate.

Totodată, Dodon a precizat că va avea o întrevedere cu liderul de la Tiraspol la sfârșitul lunii iulie.

„Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de 3 mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei”, a declarat șeful statului.

Dodon susține că a menționat „poziția principială a Chișinăului, care constă în necesitatea de a continua realizarea măsurilor de consolidare a încrederii și a dialogului constructiv, pentru a restabili regimul liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care funcționa până la introducerea măsurilor de carantină provocate de pandemie”.

„Am amintit faptul că în baza înțelegerilor noastre cu Vadim Krasnoselski stabilite în cadrul dialogului telefonic din 3 iunie, partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri). După aceasta, numărul „trecerilor” zilnice s-a majorat până la 6 mii”, a adăugat Dodon.

Potrivit șefului statului, din data de 29 iunie, după ce au fost eliminate restricțiile privind deplasarea locuitorilor Transnistriei și intrarea altor cetățeni în regiune, inclusiv pentru tranzitare (de la 1 iulie), numărul de „treceri” a constituit aproximativ 12 mii.

„Pe finalul discuției, i-am adresat mulțumiri domnului Krasnoselski pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și mi-a exprimat speranța că în curând, vor fi depășite toate consecințele care au apărut din cauza pandemiei de coronavirus”, a mai spus Dodon.

Amintim că asociația Promo-Lex a dat publicității un raport de monitorizare a situației respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a RM, în contextual pandemiei de Covid-19. Potrivit raportului,din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres.

Cea mai mare problemă a fost instalarea celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate. Aceste probleme au creat altele. Oamenii au fost izolați. Cei din Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Deseori acesta era supraaglomerat și acest fapt i-a indignat pe oameni. Ca urmare a restricțiilor, la mai multe categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția.

Problema a fost soluționată cu ajutorul UE care le-a asigurat medicilor originari din stânga Nistrului cazare temporară pe malul dreptul al Nistrului de care beneficiază până în prezent.

Totodată posturile militare ilegale, instituite de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, continuă să împovăreze viața oamenilor din regiune. Autoritățile neconstituționale ignoră solicitările primarilor și ale Biroului de reintegrare de la Chișinău care au cerut în repetate rânduri eliminarea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: