image
Sursa foto: TVR Moldova

Ex-ministru: „Dodon manipulează când susține că asistența FMI și UE a venit doar pentru că au venit banii de la ruși”

Igor Dodon manipulează când susține că asistența din partea FMI si UE a venit doar pentru că ar veni banii de la ruși. Opinia aparține fostului ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Ex-ministrul precizează că deși Consiliul de Directori ai FMI au aprobat finanțarea de 235 de milioane de dolari la câteva ore după publicarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, această asistență a fost discutată și agreată cu câteva săptămâni înainte.

„Discuțiile Guvernului cu FMI au avut loc încă în perioada 30 martie – 1 aprilie. Disponibilitatea asistenței de urgență oferită Republicii Moldova, dar și altor țări, a fost discutată pe larg în presa locală și internațională încă la începutul crizei. Mai mult ca atât, decizia FMI de a mări cota la 100% din Instrumentul Rapid de Creditare a fost luată pe 9 aprilie”, precizează Natalia Gavriliță.

Aceeași sursă a mai adăugat că și Uniunea Europeană a anunțat asistența oferită țărilor din vecinătate, în special celor din Parteneriatul Estic, încă pe 30 martie, pe când acordul de împrumut oferit de ruși a fost dat publicității cu două săptămâni mai târziu, pe 18 aprilie.

„La 8 aprilie Comisia Europeană a oferit detalii privind asistența acordată de UE la nivel global pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică. Volumul de asistență oferit Republicii Moldova prin programul bilateral este substanțial și se estimează la 87 milioane de euro oferiți pentru combaterea consecințelor crizei. Plus la aceasta, pe 22 aprilie UE a oferit detalii referitor la asistența macro-financiară. RM urmează să obțină încă 100 milioane de euro. Igor Dodon manipulează când susține ca asistenta din partea FMI si UE a venit doar pentru ca au venit banii de la ruși”, a conchis Natalia Gavriliță.

Amintim că șeful statului, Igor Dodon, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni că: „dacă nu veneau banii de la ruși, nu veneau nici de la FMI și UE”. Azi șeful statului a reiterat în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde” că: „Îndată ce am primit acest credit din Rusia, imediat au reacționat și alți parteneri. Peste câteva ore am primit creditul de la FMI. Alaltăseară UE a declarat că e gata să ne ofere 100 de milioane de euro”, a mai spus șeful statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: