image
Sursa foto: ipn.md

Mecanismul de înmatriculare a autoturismelor din regiunea transnistreană, prelungit pentru încă doi ani

Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană cu plăcuțe de tip neutru a fost prelungit până la 1 septembrie 2022. Modificările legislative au intrat în vigoare.

Potrivit legii deciziei, persoanele domiciliate în localitățile din stânga Nistrului vor putea continua înmatricularea mijloacelor de transport cu plăcuțe neutre la Agenția Servicii Publice și accede astfel în traficul rutier internațional. Mecanismul este stabilit pe baza principiului benevol.

Doritorii pot beneficia de aceste servicii la două Centre de înmatriculare situate în orașele Tiraspol și Râbnița.

Amintim că cele două puncte de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană și-au început activitatea la 1 septembrie 2018, care prevede accederea în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană cu pozițiile tarifare 8703, 8716, 8711 în condițiile Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, la care Republica Moldova este parte. Pentru autoturismele din regiunea transnistreană sunt emise plăcuțe de înmatriculare a autoturismelor de format neutru (trei litere și trei cifre).

Pe durata a doi ani, s-au deplasat în afara hotarelor Republicii Moldova 1.143 de unităţi de transport cu numere de model neutru, ceea ce constituie 4.718 traversări atât spre sensul de intrare și ieșire spre/din România, cât şi pe sensul de intrare spre Ucraina.

În această perioadă, au fost înmatriculate circa 4 mii de autoturisme și doar în perioada anilor 2019 - luna august 2020, la Agenţia Servicii Publice au fost preschimbate permise de conducere transnistrene în cele de model național.

Orice conducător auto, care este proprietar și posesor al mijloacelor de transport cu plăci cu număr de înmatriculare neutru, este obligat să respecte legislația Republicii Moldova și cea internațională în trafic rutier.

Noutăţile partenerilor

comentarii: